Image

Förskola byggs på Lidls tak

Bygg/Arkitektur Hundra barn kan snart gå på förskola ovanpå ett parkeringshus och snabbköp mitt i centrala Malmö. Under torsdagen beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov.
Publicerad den 18 Maj 2018
En förskola, förskolegård och bostäder byggs ovanpå huset på Södervärn, som i dag rymmer Lidl och parkering. Bild: Malmö stad
En förskola, förskolegård och bostäder byggs ovanpå huset på Södervärn, som i dag rymmer Lidl och parkering.

Fastigheten Elinero 3 och 4 ligger på Södra Förstadsgatan mellan Södervärn och Dalaplan. Byggnaden rymmer idag bland annat Lidl och ett parkeringshus, men kommer att byggas på med ett våningsplan.

Den nya förskolan får plats för 108 barn. På taket anläggs också en nästan 3 000 kvadratmeter stor gård, vilket innebär en friyta på drygt 27 kvadratmeter per barn.

Dessutom byggs 19 bostäder som blir utslussningsboende för ensamkommande barn. Utöver de enskilda lägenheterna ingår gemensamma vardagsrum och utrymmen för personal i boendet.

– I en växande stad gäller det att utnyttja ytan väl. Här förvandlar vi en del av ett trist p-hus och förskolebarnen får en stor grön gård trots att det är mitt i stan. Samtidigt är det glädjande att underlätta mottagningen av ensamkommande barn, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– På taken finns en stor outnyttjad yta som är utmärkt att använda när Malmös befolkning växer, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige