Image

Fasticon Kompetens kartlägger projektkompetens

Bolag Fasticon Kompetens har genomfört en omfattande kartläggning och kategorisering av projektkompetens inom Stockholms och Uppsala län.
Publicerad den 29 April 2015
Jonas Gustavsson. Bild: Fasticon Kompetens
Jonas Gustavsson.

Detta har resulterat i en databas och ett nätverk med 1 700 personer med olika kompetenser inom projektledning, projektutveckling och byggledning.

- Anledningen till att vi valde att genomföra den här kartläggningen är att vi just nu upplever den största kompetensbristen sedan Fasticon Kompetens startades 2007, säger Jonas Gustavsson, vd för Fasticon Kompetens.

- Kompetenskrisen hör ihop med den snabbt växande staden och regionen – vem ska utveckla och projektleda nyproduktionen och upprustningen av 100 000 bostäder i Stor-Stockholm? Kompetensbristen är ett stort hot mot Stockholms utveckling och framtida tillväxt.

Personer med de rätta kompetenserna är i det här marknadsläget extremt eftertraktade – det är definitivt arbetstagarens marknad.

- Vårt sätt att bemöta detta är att – tillsammans med våra kunder – ligga steget före. Vi har nu koll på marknadens tillgängliga resurser. Det är allt från de mest erfarna seniorerna till nyutbildade projektledare och nyligen invandrad kompetens. Många av de 1 700 personerna i databasen söker nya projekt och utmaningar – en del är egenföretagare som vill jobba som interima projektkonsulter, andra söker nya utmaningar som anställda.

- Om Stockholm ska kunna fortsätta utvecklas måste alla resurser utnyttjas och tas till vara. Jag tror att vi måste försöka få över kvalificerade projektledare från andra sektorer. En annan åtgärd som måste till är att man måste kunna validera välutbildad kompetens med utländsk härkomst så att de på ett bättre sätt kan komma in på marknaden. Branschen måste också marknadsföra sig bättre mot skolorna och fler platser för utbildning tas fram.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är nya planen för centrala Telefonplan

Bygg/Arkitektur Idén om jätteskraporna Tellus Towers skrotades förra hösten – nu har staden arbetat fram ett nytt förslag för den omfattande utvecklingen av Telefonplan. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY