Image

ESS Campus börjar byggas i höst

Bygg/Arkitektur ESS Campus, som består av kontor, laboratorier och verkstäder, kommer i höst att börja byggas på ESS-området i Lund. European Spallation Source (ESS) har ingått ett långsiktigt hyresavtal med SKR Spallation AB, helägt dotterbolag till Skandrenting AB om att hyra de kontors- och verkstadsbyggnader, ESS Campus, som ska hysa forskningsanläggningens anställda, besökande forskare och supportfunktioner. ESS Campus kommer att byggas av Skanska.
Publicerad den 19 Februari 2018

ESS Campus ligger på ESS-området i nordöstra Lund och består av tre byggnader med kontor, laboratorier och verkstäder för ESS anställda och besökande forskare. Byggnaderna kommer att innehålla 450 arbetsplatser samt 16 laboratorier och verkstäder för underhåll, test och utveckling av delar till forskningsanläggningen.

– ESS Campus blir det första besökarna möter när de kommer till ESS i Lund och är därför en av de viktigaste delarna, säger ESS Director General John Womersley. Det här blir en mötesplats där forskare från hela världen tillsammans med ESS-anställda kommer att samlas för att förbereda experimenten - inom en rad områden, från ingenjörsvetenskap till life science och framtidens material.

ESS kommer att hyra byggnaderna av SKR Spallation AB när de är färdigställda. Skanska har fått uppdraget att i samverkan med ESS i ett första skede planera och projektera byggnaderna samt ta fram kostnad för ESS Campus, och därefter i ett andra skede utföra byggnadsarbetena. Byggstart planeras till hösten 2018 och ESS Campus ska vara klart för inflyttning i slutet av 2020. Skanska är redan involverade i ESS-projektet och bygger sedan 2014 själva forskningsanläggningen. ESS Campus har ritats av Henning Larsen Architects, COBE och SLA Architects, i nära samarbete med ESS.

– Vårt fokus har varit att ta fram en bra och kreativ arbetsmiljö för våra anställda i en hållbar byggnad som samtidigt är ett exempel på modern och stilren arkitektur, säger Karin Svedin, ESS Project Manager Campus. Uppdraget för arkitekterna har varit att skapa en varierad men ändå enhetlig miljö och bygga vidare på det formspråk som används i själva forskningsanläggningen.

– ESS Campus är en del av Sveriges just nu största byggprojekt ESS området och det känns väldigt roligt att Skandrenting får vara en del av detta som på många sätt är en unik händelse i Sveriges historia. Affären är helt i linje med Skandrentings strategi med långa hyresavtal med starka motparter, säger Johannes Nyberg, vd för Skandrenting.

Totalt innehåller ESS Campus 18,500 kvadratmeter, varav den största byggnaden blir ESS mötesplats, som kommer att bestå av upp till 5 våningsplan med kontor, matsal och auditorium.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige