Image

DTZ: Fortsatt återhämtning på Europas fastighetsmarknader

Transaktioner Investeringarna i kommersiella fastigheter i Europa ökade under första kvartalet 2014 med elva procent från samma period förra året. Totalt investerades 32,2 miljarder Euro. Nivån är den högsta sedan 2008, vilket bekräftar att det sker en fortsatt återhämtning på Europas fastighetsmarknader, konstaterar man i DTZ:s rapport Investment Market Update Europe, Q1 2014.
Publicerad den 20 Maj 2014
Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis.

- Vi förväntar oss att den positiva starten på året, med ökade transaktionsvolymer i Europa, kommer att fortsätta. Eftersom möjligheterna att investera i prime-fastigheter är fortsatt begränsade och priserna ses som relativt höga, ser vi ett växande intresse för fastigheter i sekundära marknader. Vi bedömer att transaktionsvolymen kommer att stiga med cirka fem procent för helåret 2014 jämfört med 2013, säger Kasia Sielewicz, manager of investor research på DTZ Research, som varit med och skrivit rapporten.

Transaktionsvolym i Sverige Q1 2014 var 25 miljarder kronor. Motsvarande kvartal 2013 var transaktionsvolymen 19 miljarder kronor. I Sverige dominerade fortfarande de inhemska investerare kraftigt medan de utländska stod för enbart en procent av investeringarna. Danmark hade 100 procent inhemska investerare medan Norge hade 20 procent utländska investerare. I Finland däremot var den övervägande delen utländska investerare.

- Vi bedömer att transaktionsvolymen för hela år 2014 kommer att bli högre än genomsnittet för åren 2004-2013, som ligger på 100 miljarder kronor. De utländska investerarna är intresserade av Sverige, men föredrar riktigt stora objekt eller portföljer. Finansiering upplevs inte som något problem och flera investerare upplever brist på investeringsobjekt. Det gäller att investerarna inte blir fartblinda nu, utan tar medvetna risker och betalar rätt pris, , säger Karin Witalis, Head of Research hos DTZ.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige