Image

CBRE: Transaktionsmarknaden återhämtad

RAPPORTER Nordens transaktionsvolym ökade med 50 procent under första halvåret 2010, samtidigt som de internationella investerarnas intresse för regionen ökar. Det visar en rapport från CB Richard Ellis.
Publicerad den 8 September 2010

Norden var under första halvåret (H1) 2010 en betydande drivkraft för återhämtningen på den Europeiska fastighetsmarknaden, enligt ny analys från CB Richard Ellis, en av världens ledande fastighetsrådgivare.

Den totala transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Norden ökade med mer än 50 procent under H1 2010 jämfört med H2 2009, detta på grund av en stark tillväxt på den svenska och norska fastighetsmarknaden.

Den största aktiviteten hitintills under 2010 har varit från investerare inom Norden. Institutionella investerare, fastighetsbolag och fonder har drivit investeringsmarknaden i regionen. De inhemska investerarna är de mest aktiva köparna av klenodfastigheter som annars sällan kommer ut på marknaden. CBRE:s internationella kunder har visat på ett växande intresse för regionen och blir allt mer aktiva, vilket tyder på att det kan bli en större mångfald av investerare de kommande kvartalen.

Den senaste ekonomiska krisen har betonat attraktionskraften för regionen. De nordiska länderna är i ett bättre läge än de flesta andra länder, både avseende såväl årligt underskott som aggregerad skuld.

- Finanskrisen satte ett temporärt stopp på aktiviteten från de utländska fastighetsinvesterarna i Norden. Nu när de finansiella systemen har stabiliserats och fastighetsmarknaden sakta har återhämtat sig visar utländska investerare återigen intresse för den nordiska regionen mycket tack vare de relativt starka ekonomierna. Intresset kommer primärt från privata och institutionella investerare med fokus på prime fastigheter. Vi förväntar oss att investerare med fokus på andra typer av fastigheter kommer att följa, säger Daniel Andersson, chef för Capital Markets på CB Richard Ellis i Sverige.

Den mest markanta förändringen i transaktionsvolymen återfinns i bostadssektorn som fördubblat sin andel på den nordiska transaktionsmarknaden från 10 procent, H2 2009, till 19 procent, H1 2010. Ökningen beror till stor del på BRF-transaktioner, men även exklusive dessa har bostadstransaktionerna ökat. I Sverige genomfördes den största bostadsaffären hittills genom tiderna när Vasakronan sålde sin bostadsportfölj Dombron för cirka 5,4 miljarder kronor.

Finansieringsmarknaden i Norden håller också på att förändras. Under 2010 har flera internationella banker deltagit i finansieringsdiskussioner kring fastighetsöverlåtelser på de större marknaderna, både rörande refinansiering och vid nyförvärv. Det är en distinkt skillnad från 2009 då intresset från utländska banker var mycket begränsat.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige