Image

Börsbolagen upp nio procent hittills i år

Bolag Trots en turbulent bostadsmarknad fortsätter de stora fastighetsbolagen att klättra på börsen. Under 2017 har fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen stigit med nio procent i genomsnitt. Samtidigt fortsätter bostadsutvecklarna att falla, och de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan har också tagit stryk, visar den senaste utgåvan av Pangea Listed Overview från Pangea Property Partners.
Publicerad den 29 November 2017
Mikael Söderlundh. Bild: Pangea Property Partners
Mikael Söderlundh.

– Den kommersiella fastighetsmarknaden är fortsatt stark och problemen på bostadsmarknaden är förhållandevis isolerade och påverkar framförallt nyproduktionen, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Fastigheter har varit en av de bästa sektorerna på Stockholmsbörsen under 2000-talet och börskurserna har ökat med 12 procent i genomsnitt per år. Under 2017 har börskurserna stigit med ytterligare 9 procent och till det skall läggas en stabil utdelningsnivå på 3-4 procent för de flesta bolagen.

– Uppgången beror bland annat på fortsatt goda finansieringsmöjligheter för de större fastighetsbolagen, framförallt genom obligationsmarknaden, och stark hyrestillväxt i våra storstäder, fortsätter Mikael Söderlundh.

Däremot är det tuffare tider för de mindre fastighetsbolagen på First North som backat med hela 19 procent under 2017. Sämst har det gått för bolagen med fokus på bostadsutveckling som tappat över 30 procent, men även bolagen med fokus på traditionell fastighetsförvaltning har backat 12 procent, visar rapporten.

– De mindre fastighetsbolagen kan få det svårare om vi går in i en mer utmanande marknad. De är generellt sett högre belånade, äger fastigheter i mer sekundära lägen och är beroende av framtida tillväxtmöjligheter, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

De fastighetsbolag som gått bäst på First North är de så kallade SPV-bolagen (ofta enfastighetsbolag) som ökat med nästan 6 procent under 2017. De handlas nu över 1,2x bokfört värde i genomsnitt, vilket är högre än de stora fastighetsbolagen på huvudlistan som handlas runt 1,1x bokfört värde. Den högre substansvärderingen är överraskande utifrån att bolagen har en mer passiv förvaltning och begränsade möjligheter att skapa mervärde.

– SPV-bolagen kan liknas vid högriskobligationer med liten uppsida men löpande utdelningar omkring 6-9 procent per år, vilket är konkurrenskraftigt i dagens lågräntemiljö, fortsätter André Lundberg.

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgår till nästan 120 miljarder kronor hittills i år, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt förra året. I Norden som helhet ligger emellertid volymen i linje med rekordåret 2016. Utländska köpare har varit nettoköpare och står bakom drygt 30 procent av volymen.

– Vi ser ett stort kapitalinflöde från bland annat pan-europeiska och amerikanska investerare. Det beror både på ett uppsving i den nordiska ekonomin, där alla länder nu går bra, och gynnsamma valutakursförändringar, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.


Fakta om den noterade fastighetssektorn i Norden:

Nordiska fastighetsaktier – Huvudlistan
• 29 noterade fastighetsaktier med ett börsvärde på 43,2 miljarder euro (+3,9 miljarder euro under 2017)
• Börsvärde per land: Sverige (77%), Norge (11%), Finland (10%) och Danmark (2%)
• Börsutveckling 2017: +9%
• Bästa fastighetsaktierna 2017: Corem (+37%), Entra (+34%) och Hemfosa (+27%)

Nordiska fastighetsaktier – First North

• 23 noterade fastighetsbolag och projektutvecklare med ett börsvärde på 2,1 miljarder euro (-0,4 miljarder euro under 2017)
• Börsvärde per land: Sverige (91%) och Finland (9%)
• Börsnoteringar 2017: Logistea, Logistri, Tre Kronor och Trianon
• Börsutveckling 2017: -19%
• Bästa fastighetsaktierna 2017: Torslanda (+15%), Solnaberg (15%) och Saltängen (+7%)

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Jättepotential få ner vakanserna"

Bolag Grandab är lokal samarbetspartner till Regio. Carl Petre, partner på Grandab, beskriver för Fastighetssverige om det jättearbete som nu ligger framför dem vad gäller att få ner vakanserna i det stora Mölndalsbeståndet. Han beskriver potentialen i området.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY