Image

”Lägenheterna blir veritabla krutdurkar”

Bolag Alm Equity byggstartade bara 16 bostäder under Q3. Försäljningsgraden i projektportföljen under produktion är 81 procent. Vd Joakim Alm menar att Alm Equity har bra förutsättningar för att klara den svagare marknaden.
Publicerad den 24 November 2017
Joakim Alm. Bild: Axel Ohlsson
Joakim Alm.

Q3-siffrorna:
Enligt segmentsredovisningen uppgick omsättningen till 787,8 (378,8) Mkr och rörelseresultatet till 87,5 (72,0) Mkr. Resultat efter skatt 50,1 (58,2) Mkr motsvarande 3,68 (5,03) kr per stamaktie.

Enligt omräkning till IFRS uppgick omsättningen till 637,7 (467,5) Mkr och rörelseresultatet till 90,8 (73,8) Mkr. Resultat efter skatt 50,1 (65,4) Mkr motsvarande 1,15 (1,84) kr per stamaktie.

Eget kapital uppgick vid periodens slut till 2 197 (840) Mkr, motsvarande 62,07 (16,80) kr per stamaktie.

Under perioden byggstartades 16 (317) bostäder i projekt varav ALM Equitys andel var 16 (184) bostäder.

Under perioden såldes 65 (18) bostäder i projekt, varav ALM Equitys andel var 64 (16) bostäder.

Vd Joakim Alm skriver i vd-ordet:

- I halvårsrapporten skrev jag att marknaden för bostadsrätter i Stockholm hade dämpats från en överhettad nivå till något av ett normalläge. Det var välkommet eftersom den hektiska jakten efter lägenheter ledde till många oönskade effekter; snabb prisökning, spekulation, flaskhalsar och prisökningar i byggprocessen samt krav på regleringar från ekonomer och politiker. Under hösten har den dämpade nivån vänt ytterligare nedåt, mycket beroende på en oro för vad som kan hända under den närmaste tiden.

- Mer långsiktigt kvarstår efterfrågan på bostäder drivet av de gångna årens låga bostadsbyggande samt den betydande inflyttning som finns till Stockholmsområdet.

- En viktig orsak till den snabba växlingen från överhettning till dagens försiktighet handlar om den spekulation som växte fram i spåren av de snabba prisökningarna. Det var många gånger möjligt att boka sig för en lägenhet med hjälp av ett litet eget kapital kombinerat med ett lånelöfte från banken och, när bokningen gick över i ett upplåtelseavtal, sälja kontraktet med en procentuellt högre vinst.

- När bostadsrättsmarknaden nu har stannat av och lånelöften förfallit blir de bokade lägenheterna veritabla krutdurkar. Spekulanterna försöker göra sig av med dem så snabbt som möjligt, vilket ofta får ske till rabatterade priser. Det påverkar förstås den seriösa delen av marknaden. Det blir en stor osäkerhet om en familj ser ett utbud av lägenheter vid sidan om det nybygge som de själva är intresserade av. Resultatet kan bli en utdragen försäljningsprocess och senarelagda byggstarter.

- Parallellt med detta fortgår diskussionerna om hur en möjligen skadligt hög belåning ska kunna stoppas. Lånetak, amorteringar och stoppad avdragsrätt för räntekostnader bollas mellan politiker, ekonomer och reglerande myndigheter samtidigt som etablerade hinder för en fungerande bostadsmarknad fortsätter att bita sig fast.

- Det råder fortfarande bostadsbrist i Stockholmsområdet samtidigt ökar behovet genom en befolkningsökning i Stockholm om cirka 35 000 personer som tillför cirka 10 000 hushåll per år.

- Nya åtstramningar av lånemöjligheterna torde betyda att det byggs mindre kommande år, något som kan uppvägas av ett effektivare utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet. Men de som upplever att de bor onödigt stort flyttar inte eftersom priset för villan efter skatt inte räcker till mer än en trerummare. Hyreslägenheterna är prisreglerade och guld värda jämfört med en nyproducerad lägenhet. Flyttar gör man bara för att man måste, inte för att det är rationellt när barnen lämnat hemmet.

- ALM Equity har en affärsmodell som innebär att vi kan hantera den situation som vi ser idag och även vad som kan komma i morgon. Minst hälften av vår bostadsrättsportfölj lämpar sig även för hyresrättsmarknaden vilket innebär att vi arbetar vidare med utvecklingen av projekten och kan, i ett senare läge, bestämma om lägenheterna ska erbjudas den ena eller den andra marknaden. Våra marginaler är desamma vilket innebär en neutralitet även vad gäller kommande politiska beslut.

- Dotterbolaget Svenska Nyttobostäder (SNB) kan paketera projekten så att de först erbjuds hyresmarknaden och i ett senare läge kan konverteras till bostadsrätter. SNB kan även förvalta projekt som rena hyresfastigheter. SNB kan liksom i moderbolaget även arbeta med externa investerare i ett specifikt projekt för att sprida riskerna optimalt.

- Försäljningsgraden i projektportföljen under produktion är 81 procent och består av cirka 115 000 kvm BOA (ALM Equitys andel motsvarar cirka 90 000 kvm BOA med 78 procents försäljningsgrad). Då en stor del av portföljen cirka 60 procent färdigställs innan utgången av 2018 ger det oss goda kassaflöden i närtid.

- Med en stark projektportfölj, starka finanser, möjlighet att producera en stor del av portföljen som hyresrätter, goda samarbeten med vårt externa nätverk samt stor kompetens och erfarenhet i bolaget av att utveckla fastigheter tar vi oss an framtiden med tillförsikt även i en svagare marknad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Storprojekten som drabbas av Sernekekonkursen

Juridik I september förra året fick Serneke uppdraget att bygga två nya simhallar åt Göteborgs stad. Nu riskerar projekten att försenas. Och det är inte det enda projektet där framtiden är oviss. Fler beställare som drabbats av konsekvenserna efter konkursen försöker nu få kontroll över situationen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.