Image

”Arkitekter jagar i flock”

Arkitektur I Fastighetssveriges senaste pappersmagasin jämför arkitekten Peter Erséus sin yrkeskår med ett gäng pojkfotbollsspelare.
Publicerad den 13 Juni 2012
Peter Erséus. Bild: Erséus arkitekter. Bild: Erséus Arkitekter
Peter Erséus. Bild: Erséus arkitekter.

Peter Erséus skriver under vinjetten ”Arkitekten har ordet” bland annat:

”De senaste 10-20 åren har arkitekturen fastnat i en slags nyfunkis där allt liknar vartannat. Men det går att åstadkomma intressant och nyskapande arkitektur, både i form och i val av material, men då håller det inte att klippa och klistra bland magasinens många dagsländeprojekt.

Under några år, när min son var i knatteåldern, hörde det till fritidssysslorna att följa med pojkfotbollslaget på träningar och matcher. Det var ett ganska kul tidsfördriv för en idrottsintresserad pappa. Kul var också att tillsammans med övriga föräldrar roat iaktta hur de små liven, utan undantag, alltid sprang efter samma boll. Alla spelare befann sig inom en yta av tio kvadratmeter, i vars mittpunkt bollen uppenbarligen befann sig. Resten av den stora planen var tom. Alla vill ju vara med där det händer. Lika road, men också en aning bekymrad, konstaterar jag att vi arkitekter har lite av samma instinkt som knattespelarna när vi samfällt och ogenerat rusar på de trender som dyker upp och som vi tar del av genom de många glättiga arkitekturmagasin vi alla prenumererar på. Alla vill ”känna på bollen” i hopp om att bli hjälte.

En omåttligt populär trend är vad vi skulle kunna kalla ”slumpfasaden”. Denna trend, som har pågått ett tag nu – jag trodde nästan att den var på väg bort när så ett par pinfärska och omskrivna projekt i Göteborg visade att jag hade fel på den punkten – handlar om att en fasads fönstersättning gärna ska variera från våning till våning, inte bilda trista vertikala fönsteraxlar utan i stället ge ett sken av slumpmässighet i kompositionen. Fönsterstorlekarna får naturligtvis gärna variera de också. Alla förstår hur fräckt det kan bli, eller hur? En lite nyare trend, lämplig att applicera på kontor eller hotell, är att lägga ut ett mönster av trianglar över fasaden, också här gärna lite huller om buller, och sedan låta vissa trianglar utgöra fönster medan övriga bildar täta partier. Också jättefräckt! Gissningsvis kommer vi att se många applikationer av denna trend innan också den med tiden överges för något ännu tuffare och mer up to date. Ett tredje exempel på ett mode som arkitektkåren slukat är att en alltför rationell och repetitiv fasaduppbyggnad måste skojas till innan det får lämna ritbordet.”


Läs hela Peter Erséus krönika i Fastighetssverige # 2 2012. Du kan läsa hela magasinet som e-tidning här. Du hittar arkitekturkrönikan på sidorna 64-66.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige