Image

Vasakronan ger ut världens första gröna företagsobligation

Ekonomi/Finansiering Vasakronan ger ut en företagsobligation, vars investerare erbjuds möjligheten att investerar i projekt som leder till minskad energianvändning och lägre klimatpåverkan.
Publicerad den 19 November 2013
Christer Nerlich. Bild: Vasakronan
Christer Nerlich.

Ramverket, som ligger till grund för urvalet av gröna projekt, har genomlysts av den norska klimatforskningsstiftelsen Cicero.

Obligationen, som beskrivs som världens första gröna företagsobligation, uppgår till 1,3 miljarder kronor och har emitterats genom SEB, som i samarbete med Världsbanken har utvecklat konceptet. Obligationen har i övrigt samma villkor som andra obligationer emitterade av Vasakronan.

Syftet med att emittera gröna obligationer är att ytterligare diversifiera Vasakronans upplåning, vilket på sikt leder till lägre upplåningskostnad. Christer Nerlich, chef för ekonomi och finans på Vasakronan, kommenterar:

- Vi har märkt en ökad efterfrågan från kapitalmarknaden på gröna investeringar och den vill vi möta. Vasakronan har redan idag en energianvändning som ligger nästan 50 procent under branschgenomsnitt och har sedan 2008 en klimatneutral fastighetsdrift. Utöver det har vi en mycket ambitiös målsättning om att miljöcertifiera hela fastighetsportföljen, säger Christer Nerlich, Vasakronan.

I dagsläget investerar Vasakronan 4,8 miljarder kronor i ny- och ombyggnadsprojekt, alla med höga miljöcertifieringskrav. Det är huvudsakligen investeringar i dessa projekt som de gröna obligationerna kommer att vara med och finansiera. Christer Nerlich fortsätter:

- Vi har redan sett affärsmässiga fördelar av vårt hållbarhetsarbete i hyres- och transaktionsmarknaden och vi är glada att detta nu även kan ge positiva effekter på vår finansiering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Carl Janglin beskriver turbulensen på OP: "Tvingades krympa för att överleva"

Bolag Oscar Properties avgående vd Carl Janglin berättar för Fastighetssverige varför han lämnar bolaget, hur pressen har varit de senaste månaderna och varför den korta tiden på bolaget inte blev som han hade tänkt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige