Detta utgör tolv procent av det totala svenska kapitalet direktinvesterat i fastigheter. En växande andel, närmare två tredjedelar av dessa investeringar, har gjorts de senaste fem åren.
Huvudfokus för svenska investeringar över gränserna har varit Europa (84 procent), särskilt Finland och Norge, Tyskland och Storbritannien, men även i USA har svenskarna investerat (13 procent).
- De senaste fem åren har USA varit den tredje största investerarmarknaden utanför Sverige för svenskarna, med volymer på sammanlagt närmare 0,8 miljarder euro motsvarande cirka 8 miljarder kronor, spritt över ett antal amerikanska städer. Det har också skett svenska investeringar i Kina, säger Karin Witalis, head of research på DTZ.
Kontor står normalt för 50 procent av investeringarna i fastigheter. Bland svenska investerare utomlands står dock kontor för bara 30 procent av investeringarna utomlands. Detaljhandelsfastigheter dominerar med över 40 procent.
Nigel Almond, head of strategy research för DTZ kommenterar:
- Om man delar upp statistiken i före och efter starten på finanskrisen, ser man en del intressanta mönster. Allt sedan 2009 har institutioner ökat sin aktivitet i utlandet samtidigt som börsnoterade bolag och privata investerare har varit mindre aktiva. Privata fastighetsfonder var den största kategorin av utlandsinvesterare före finanskrisen. Aktiviteten har även ökat bland ”corporates”, vilket Ikeas expansion i utlandet är ett bra exempel på.
Aktiviteten på köparsidan berättar dock bara halva sanningen. Svenska investerare har också varit aktiva på säljsidan. Under åren 2004-2008 var svenska investerare i regel nettosäljare utomlands. Under perioden 2009-2013, med undantag av år 2012, var svenskarna nettoköpare utomlands, enligt DTZ.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.