Image

Svenskarna vill ha fler solcellsdrivna byggnader

Sverige Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland inom miljö och hållbarhet i internationella sammanhang. Rapporten Samhällsbarometern 2016 från konsultkoncernen Projektengagemang visar att engagemanget i miljöfrågor är stort bland svenskarna. Så många som sex av tio oroar sig för global uppvärmning. Många menar också att landets kommuner kan göra mer och över hälften vill se fler solcellsdrivna byggnader i deras städer.
Publicerad den 31 Januari 2017

I Samhällsbarometern 2016, genomförd av TNS Sifo, har totalt 2 750 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer. Det är tydligt att miljö är ett ämne som väcker stort engagemang bland svenskarna. Många är oroliga och de flesta anser att det behöver satsas mer på hållbara samhällslösningar. Undersökningen visar att nästan sex av tio svenskar oroar sig för global uppvärmning och fyra av tio bekymrar sig för luftföroreningar.

Satsningar som leder till ett mer hållbart och miljövänligt samhälle är något som många vill se i sina kommuner. Hela 45 procent upplever att det främst är inom återvinning och avfallshantering som deras hemkommuner gör hållbarhetssatsningar. Samtidigt anser 15 procent att kommunen inte gör några investeringar alls på området hållbarhet. Det som svenskarna helst skulle vilja att det satsades på är förnyelsebar energi. Fler än hälften, 54 procent, skulle nämligen vilja att det byggdes solcellsdrivna hus i deras städer.

– Vår undersökning visar tydligt att svenskarna vill leva och bo i mer hållbara och miljövänliga städer. Många invånare är idag medvetna och pålästa i frågor som rör miljö och hållbarhet. Det ställer höga krav på både kommuner och samhällsbyggare som måste erbjuda möjligheter för invånarna att ha inflytande över samhällsplaneringen, samt att informera om de satsningar som faktiskt genomförs, säger Per-Arne Gustavsson, vd för Projektengagemang.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige