– Miljöcertifiering av en byggnad resulterar i en byggnad med hög kvalitet där fastighetsutvecklings- och byggprocessen blir välstrukturerad, professionell och kostnadseffektiv. I länder där miljöcertifiering använts längre än i Sverige visar statistik att fastighetsvärdet på miljöcertifierade byggnader ökar och att hyresnivån blir högre, samtidigt som vakansgraden blir lägre, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council.
Breeam bedömer hållbarhetsprestandan inom nio områden, alltifrån energianvändning, materialval och inomhusmiljö till avfallshantering, kommunikationer och ekologisk påverkan på närområdet.
– Den svenska versionen av Breeam utgår från svenska byggnormer, standarder och svensk lagstiftning. Utöver att anpassa kriterierna till svenska förhållanden så har ett antal kriterier ur det svenska miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad lagts till, exempelvis dokumentation av materialval, radonmätning och fuktsäker produktion, berättar Jonny Hellman, som är Breeam-manager på Sweden Green Building Council.
Den svenska versionen, som kallas Breeam-SE, har tagits fram i samarbete med representanter ifrån bygg- och fastighetsbranschen och kan nu, efter långt utvecklingsarbete och ett flertal pilotprojekt, lanseras för slutanvändare. Under våren har Sweden Green Building Council utbildat assessorer som ska hantera ansökningarna och branschen står nu redo att ta ännu ett kliv framåt i miljöarbetet.
Breeam lanserades 1990 av det oberoende brittiska forskningsinstitutet BRE och har varit en inspirationskälla vid utveckling av en rad internationella miljöcertifieringssystem. Idag är Breeam ett av världens mest använda miljöcertifieringssystem för fastigheter, med mer än en miljon registrerade byggnader och över 200 000 certifierade byggnader. Nationella versioner av Breeam finns också i Norge, Holland och Spanien.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.