Image

Svag uppgång för handelsfastigheter i Sverige

RAPPORTER Såväl inhemska som internationella investerare visar ett allt större intresse för detaljhandelsfastigheter i Sverige. Det visar en rapport från Savills.
Publicerad den 24 September 2010

Man menar att situationen i Sverige har skilt sig markant från resten av Europa, där vi endast har haft två månader med negativ tillväxt inom detaljhandeln under krisen och hushållens konfidensindikator är i dagsläget mycket stark.

Det låga ränteläget, menar Savills i rapporten, är en stark orsak till detta

- Historiskt sett har butikshyrorna varit motståndskraftiga i lågkonjunkturer och detta har visat sig denna gång med en relativt sett stabil hyresmarknad och vakanserna har på flertalet marknader endast ökat marginellt. Däremot har investerarnas riskaverta beteende lett till kraftigt stigande direktavkastningskrav för handelsfastigheter. Den negativa trenden på yielderna har vänt och vi har noterat sjunkande yielder under året i takt med ett stigande intresse för detaljhandelsfastigheter, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Han fortsätter:

- Såväl inhemska som internationella investerare har visat ett allt större intresse för detaljhandelsfastigheter och för ett relativt brett spektrum av fastigheter - allt från cityhandel till köpcentrum och volymhandelsfastigheter. Fokus ligger fortfarande på moderna fastigheter med stabila hyresgäster.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige