Image
Storägarna lägger bud på Byggfakta värt 46 kronor per aktie.
Storägarna lägger bud på Byggfakta värt 46 kronor per aktie. Bild: Istock

Storägarna lägger bud på Byggfakta värt 46 kronor per aktie

Bolag Storägarna i byggtjänstebolaget Byggfakta, som bland annat Fastighetssverige är en del av, lägger på fredagen fram ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande värt 46 kronor kontant per aktie. Erbjudandet värderar hela bolaget till cirka 10,1 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.
Publicerad den 5 Januari 2024

Premien i budet är 31 procent jämfört med torsdagens stängningskurs om 35,2 kronor. Jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för aktien under de senaste 30 handelsdagarna är premien 53 procent.

Byggfakta sattes på börsen den 15 oktober 2021 och teckningskursen var då 75 kronor, vilket gav ett börsvärde på 16,4 miljarder kronor. Ungefär ett år efter noteringen hade aktien fallit med runt 65 procent och har sedan dess inte lyckats återhämta sig.

Stirling Square har varit största aktieägare i Byggfakta sedan 2017. TA förvärvade en väsentlig minoritetsandel i september 2020 vid sidan av Stirling Square. Parterna har nu gått samman med Macquarie Capital och bildat konsortiet Giant BidCo.

– Som långvariga aktieägare i Byggfakta har Stirling Square och TA en stark tilltro till bolagets framtidsutsikter och är dedikerade till att etablera Byggfakta som en ledande leverantör av informationstjänster och mjukvara till den globala byggsektorn. För att uppnå en sådan position krävs tillgång till ytterligare tillväxtkapital och operationella resurser för att accelerera det långsiktiga genomförandet av den uttalade strategin, inklusive ytterligare internationella förvärv. Stirling Square och TA, tillsammans med Macquarie Capital, som är en ledande global investerare, är fast beslutna att stödja bolagets fortsatta utveckling och anser att den är bäst lämpad att genomföra i en privat miljö, kommenterar Henrik Lif, partner på Stirling Square och talesperson för Giant BidCo.

Stirling Square och TA äger i dagsläget cirka 67,4 procent av aktier och röster i Byggfakta.

En oberoende budkommitté i Byggfaktas styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera erbjudandet. Budet är villkorat att budgivarna blir ägare till mer än 90 procent av aktierna. Acceptfristen beräknas vara 26 januari till den 5 april.

Av uttalandet från den oberoende budkommittén framgår att konsortiet ska ha lagt fram ett icke-bindande indikativt bud redan den 10 november 2023. Carnegie anlitades då som finansiell rådgivare.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige