– Alltmer kunskapsintensiva verksamheter kräver medarbetare med hög kompetens. Trots arbetskraftsinvandringsreformen från 2008, har Sveriges inflöde av internationell kompetens släpat efter OECD-länderna, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.
I rapporten World Talent Report 2015 jämförs länders förmåga att locka talanger. I rapporten framgår att Sverige har tappat den topposition som innehades för bara några år sedan. I undersökningen 2011 rankades Sverige på andra plats. 2015 har Sverige tappat genomgående i undersökningen och slutar på elfte plats av 61 länder.
– I ljuset av detta förefaller det märkligt att debatten i Sverige mycket handlar om hur det gällande regelverket för arbetskraftsinvandring ska skärpas och göra det svårare för företag att rekrytera. Vägen fram måste handla om att förenkla företags talangrekrytering, avslutar Fredrik Sand.
På grund av detta vill Stockholms handelskammare se över reglerna och införa en rad ändringar i systemet:
• Utöka möjligheten för nyexaminerade internationella studenter från svenska universitet att stanna i Sverige för att söka arbete i ett år efter examen i stället för nuvarande sex månader.
• Inför ett visum för arbetssökande med examen från de tre senaste åren på master- eller doktorsnivå från något av de 200 högst rankade universiteten i världen. Visumet ska ge möjlighet att söka arbete i Sverige under ett år.
• Inför ett visum för investerare och entreprenörer, baserat på de brittiska reglerna och anpassat för svenska förhållanden.
• Ansvaret för att bevilja arbetstillstånd bör hanteras i en särskild ordning på Migrationsverket eller flyttas till en annan myndighet, till exempel Svenska institutet, för att skapa förutsättningar för korta och förutsägbara ansöknings- och beslutsprocesser.
• Regeringen bör uppdra åt Svenska institutet att intensifiera och bredda kunskapsspridningen om möjligheterna att arbeta i Sverige samt att överväga en uppsökande verksamhet.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.