Image

Skanska bygger Regionens Hus i Göteborg

Bygg/Arkitektur Skanska har tilldelats uppdraget att bygga det nya Regionens Hus vid Centralstationen i Göteborg åt regionala Västfastigheter. Totalt kommer 1 300 personer att jobba i huset som ska stå klart 2019.
Publicerad den 27 Oktober 2015
Skanska får bygga Regionens Hus i Göteborg åt regionala Västfastigheter. Bild: Skanska
Skanska får bygga Regionens Hus i Göteborg åt regionala Västfastigheter.

I en inledande fas handlar det om fortsatt projektering, fastställande av en gemensam tidsplan samt att säkerställa projektets kostnader med syfte att i fas två genomföra själva byggprojektet.

Det nya Regionens Hus kommer att bindas ihop med det befintliga stationshuset och bestå av en låghusdel med fem våningar samt ett 15 våningar högt hus. Byggnaden blir arbetsplats för Västra Götalandsregionens administrativa personal, totalt cirka 1 300 medarbetare som i dag är utspridda på olika adresser i Göteborg. Projektet innefattar även konferensanläggning, restaurang, parkeringsplatser och lokaler för representation.

– Vi är glada över att få ta oss an detta viktiga projekt för Västra Götalandsregionen och ser fram emot att tillsammans med Västfastigheter skapa en attraktiv byggnad som motsvarar högt ställda hållbarhetskrav, säger Christian Wieland, distriktschef på Skanska Sverige AB.

Avsikten är att byggnaden ska miljöcertifieras enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad, nivå guld. Regionen räknar därtill med att satsningen på ett gemensamt kontor för den administrativa personalen kommer att innebära besparing på kontorsytor samt ett betydligt mindre behov av resande.

– Byggnationen är tekniskt komplex med sin utmanande grundläggning och med bevarandekrav på det kulturmärkta stationshuset. I nära anslutning planeras för ett antal stora projekt: överdäckning av Götaleden, Nya Hisingsbron samt Västlänken. Det betyder att vi behöver samordna våra byggprojekt med flera samhällsbyggande parter, säger områdeschef Hans Sandqvist från Västfastigheter.

Målet är att kunna nå fram till byggstart under andra kvartalet nästa år, vilket skulle innebära att byggnaden står färdig under första halvåret 2019.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige