Image
Sehlhall bygger seniorkvarter i Täby.
Sehlhall bygger seniorkvarter i Täby. Bild: Sehlhall

Sehlhall landar två hyresavtal

Uthyrning Sehlhalls koncept för seniorkvarter har inspirerats av uppmärksammade internationella framgångar som saknar motstycke i Sverige. World Alzheimer Report kallar konceptet med så kallade demensbyar för ett paradigmskifte. Nu blir Täby först i landet med ett motsvarande upplägg.
Publicerad den 3 Oktober 2023

Med seniorkvarter menar Sehlhall en utveckling av hela kvarter med sammanhängande funktioner och verksamheter i syfte att ge synergier. En trygg och stimulerande miljö som i sin direkta närhet kan innehålla multipla funktioner såsom senior- och trygghetsbostäder, ett omsorgsboende, en vårdcentral, dagverksamhet, kanske en yrkesskola för ett vårdprogram och/eller bostäder för omsorgspersonal i en och samma helhet. Dessa kvarter kan kompletteras med funktioner som ett gruppboende eller en förskola.

Den aktuella fastigheten Öreslandet 2 ligger i Hägerneholm i Täby, och på den intilliggande fastigheten har Sehlhall tidigare uppfört ett vårdboende med 90 platser. Nu tar man alltså området vidare för att skapa Sveriges första seniorkvarter.

– Det blir en trygg och stimulerande miljö med sammanlänkade verksamheter som förstärker och ger synergier åt varandra, säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall. Jag är övertygad om att detta viktiga projekt blir en inspirationskälla för andra kommuner. Täby får en omsorgsmiljö i världsklass.

Det planerade seniorkvarteret består av äldreboende, seniorboende, gruppbostad och en bygata. Bygatan är kvarterets hjärta och servar boende med de vardagliga förnödenheterna, såsom café, frisör, hår- och fotvård samt daglig verksamhet.

Hyresgäst för äldreboendet om 60 lägenheter är Vardaga och gruppboendet om sex lägenheter hyrs av Nytida. I båda fallen har parterna ingått 15-åriga hyresavtal.

– En grundläggande tanke är att nyttja huskropparna för att skapa ett antal omslutande gårdar, som skapar lugn, trygghet och olika platser att mötas på, säger Anton Bergkvist, affärsansvarig på Sehlhall.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige