Analysföretaget United Minds har i undersökningen frågat 4 000 förvärvsarbetande och egenföretagare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
– Att jobba hemifrån lyfts ofta upp som den lysande stjärnan som ska lösa livspusslet, öka produktiviteten och höja vår livskvalitet och det finns fördelar med att jobba hemma, till exempel ur miljösynpunkt är det bra att kunna dra ner på resandet till och från jobbet. Vad man däremot sällan pratar om är vad en utbredning av hemmajobbande kan komma att kosta i form av minskad kreativitet och gemenskap. Detta är centralt med tanke på hur viktigt samtal med kollegor visar sig vara för att få fram kreativa idéer, säger Carola Lavén, affärsområdeschef på NCC Property Development.
Mest kreativa är nordborna varken i mötesrum eller när de tränar utan när de pratar med kollegor. Hela 54 procent uppger att de flesta jobbrelaterade idéer uppkommer i de spontana mötena med kollegor.
Fler företag har börjat införa ”jobba hemma-dagar” där man uppmuntrar personalen att arbeta hemifrån. Men undersökningen visar tydligt att de allra flesta inte känner något större behov av att jobba hemifrån för att kunna koncentrera sig.
De branscher som på senare tid kommit att bli nästintill synonyma med de nordiska länderna präglas av analys, innovation och kreativitet. De driver ofta den tekniska och ekonomiska utvecklingen, och de attraherar såväl talanger som kapital.
– Vår undersökning pekar på att kontoret är en viktig plats för det idéskapande som krävs i denna typ av organisationer och att mötet mellan kollegor både är viktigt och önskvärt, säger Carola Lavén.
40 procent uppger att det man skulle uppskatta allra mest i sin arbetsmiljö är att enkelt kunna kommunicera med sina kollegor – det skattas högre än tysta arbetsrum, lägre ljudnivå, träningsmöjligheter eller ens flexibla arbetsuppgifter.
– Företagsledare på den här typen av företag borde, istället för att uppmana anställda att stanna hemma, satsa på att utforma sina kontorslokaler på ett sätt som gynnar medarbetarnas hälsa samtidigt som det lyfter verksamheten och personalens kreativitet till nya nivåer, säger Carola Lavén.
Undersökningen om människors syn på sina arbetsplatser utfördes i november bland 4 044 personer i Sverige, Norge, Danmark och Finland som antingen är anställda eller driver eget företag.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.