Image
Erik Thedéen, Riksbankschef.
Erik Thedéen, Riksbankschef. Bild: Finansinspektionen

Riksbankschefen: "Räntehöjningarna biter inte"

Ekonomi/Finansiering Riksbankschef Erik Thedéen är orolig för att inflationen i Sverige ska bita sig fast. Hushållen verkar inte tro på centralbankens budskap om räntan och det kan tvinga honom att höja räntan mer. Det framkommer i en intervju med Svenska Dagbladet som nyhetsbyrån Direkt har sammanfattat.
Publicerad den 12 Maj 2023

Thedéen säger att han är överraskad över att räntehöjningarna från Riksbanken inte har bitit, som han väntat sig. Effekterna på ekonomin har inte blivit så stora.

"Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att räntan skulle vara på den här nivån, så hade vi nog trott att vi skulle ha sett en sämre utveckling än den vi nu sett", säger riksbankschefen till SvD.

Han noterar att varje gång Riksbanken har lagt en ny ränteprognos så har de senare justerat upp den. I april justerade de upp den ytterligare en gång.

"Det är väl ett tecken på att penningpolitiken kanske inte biter som vi har tänkt", säger han.

Erik Thedéen håller med om att inflationen mest beror på minskat utbud av framförallt olja och gas efter kriget i Ukraina. Det har tryckt upp priserna brett i hela ekonomin.

"Det handlar inte bara om stigande insatsvaror. I sådana fall så skulle inte tjänsteprisinflationen vara på den nivån den är idag. Hotell, djurförsäkringar, frisören eller vad det nu är för något – de går ju också upp i pris", säger han och tillägger att det som han är mest orolig för är att inflationen har bitit sig fast i de här delarna som inte direkt påverkas av energipriser.

På en fråga om vad som kommer att hända med räntorna framöver, om och när centralbankerna är klara med åtstramningen svarar Erik Thedéen att hans "ärliga svar är att jag inte vet".

Vi tror ju att vi efter det här faktiskt kommer ner till en värld som ganska mycket liknar den värld vi hade innan. Nämligen låg inflation och inte allt för höga räntor, säger Erik Thedéen.

Han lägger in en stor och viktig brasklapp.

"Det finns en stor risk för att det blir ett annat scenario", enligt riksbankschefen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige