Professorerna presenterar sina slutsatser i en debattartikel i Dagens industri i dag.
Bland annat skriver de:
# En bostadsrättsförening kan redovisa underskott ett eller flera år och till och med en ansamlad förlust i det egna kapitalet utan att det innebär något ansvar för styrelseledamöterna, under förutsättning att likviditeten i föreningen är tillräcklig och att tillräckliga fonderingar görs för framtida underhåll. Under de förutsättningarna kan inte en räkenskapsmässig förlust under ett eller flera år i följd vara ansvarsgrundande.
# Om ett underskott kan hota bostadsrättsföreningens existens måste styrelsen vidta åtgärder för att hantera detta. Underlåter styrelseledamöterna att vidta åtgärder kan de bli skadeståndsskyldiga.
# Den som är medlem i en bostadsrättsförening med god likviditet behöver alltså inte vara rädd för att föreningens styrelse på grund av lag skulle vara tvungen att chockhöja årsavgiften i syfte att täcka en redovisningsmässig förlust som uppstår till följd av att föreningen börjar tillämpa linjär avskrivning, såvida inte annat krävs i stadgarna.
- Det är viktigt att vi nu fått ett klargörande att bostadsrättsföreningar inte behöver höja månadsavgifterna på grund av ett eventuellt redovisningsmässigt underskott, säger Niklas Widebeck, ekonomichef på HSB riksförbund.
I april i år fastslog statliga Bokföringsnämnden att så kallad progressiv avskrivning inte längre är tillåten för bostadsrättsföreningar. Från och med 2014 gäller i stället linjär avskrivning. Daniel Stattin och Carl Svernlöv har, på uppdrag av HSB, Bostadsrätterna, SBC, Riksbyggen och FAR, undersökt vad som gäller rättsligt när en bostadsrätts¬förening redovisar underskott i resultaträkningen.
- Det är bra att utredningen visar, precis som HSB hela tiden hävdat, att så länge bostadsrättsföreningen har god framförhållning i underhållsplanering och avsätter medel för detta blir avskrivningsfrågan sekundär. Grundfrågan handlar om sund ekonomi i föreningarna. Och det är något som HSB alltid håller högt i de föreningar som vi förvaltar, säger Niklas Widebeck.
- Nu återstår nästa viktiga steg för att få långsiktig ordning i avskrivningsfrågan. Det krävs en genomgripande översyn av nuvarande regelverk. Bara på så sätt kan vi få ett regelverk som är tydligt och begripligt för konsumenter och bostadsrättsföreningarnas styrelser, säger Niklas Widebeck.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.