Image

Nya avskrivningsregler medför inte höjda avgifter i bostadsrättsföreningar

Juridik Förbudet mot progressiv avskrivning i bostadsrättsföreningar innebär inte i sig att föreningarna måste höja avgifterna för medlemmarna. Den slutsatsen drar professorerna Daniel Stattin och Carl Svernlöv i en utredning av de nya avskrivningsreglerna. HSB ser positivt på klargörandena.
Publicerad den 19 September 2014

Professorerna presenterar sina slutsatser i en debattartikel i Dagens industri i dag.
Bland annat skriver de:

# En bostadsrättsförening kan redovisa underskott ett eller flera år och till och med en ansamlad förlust i det egna kapitalet utan att det innebär något ansvar för styrelseledamöterna, under förutsättning att likviditeten i föreningen är tillräcklig och att tillräckliga fonderingar görs för framtida underhåll. Under de förutsättningarna kan inte en räkenskapsmässig förlust under ett eller flera år i följd vara ansvarsgrundande.

# Om ett underskott kan hota bostadsrättsföreningens existens måste styrelsen vidta åtgärder för att hantera detta. Underlåter styrelseledamöterna att vidta åtgärder kan de bli skadeståndsskyldiga.

# Den som är medlem i en bostadsrättsförening med god likviditet behöver alltså inte vara rädd för att föreningens styrelse på grund av lag skulle vara tvungen att chockhöja årsavgiften i syfte att täcka en redovisningsmässig förlust som uppstår till följd av att föreningen börjar tillämpa linjär avskrivning, såvida inte annat krävs i stadgarna.

- Det är viktigt att vi nu fått ett klargörande att bostadsrättsföreningar inte behöver höja månadsavgifterna på grund av ett eventuellt redovisningsmässigt underskott, säger Niklas Widebeck, ekonomichef på HSB riksförbund.

I april i år fastslog statliga Bokföringsnämnden att så kallad progressiv avskrivning inte längre är tillåten för bostadsrättsföreningar. Från och med 2014 gäller i stället linjär avskrivning. Daniel Stattin och Carl Svernlöv har, på uppdrag av HSB, Bostadsrätterna, SBC, Riksbyggen och FAR, undersökt vad som gäller rättsligt när en bostadsrätts¬förening redovisar underskott i resultaträkningen.

- Det är bra att utredningen visar, precis som HSB hela tiden hävdat, att så länge bostadsrättsföreningen har god framförhållning i underhållsplanering och avsätter medel för detta blir avskrivningsfrågan sekundär. Grundfrågan handlar om sund ekonomi i föreningarna. Och det är något som HSB alltid håller högt i de föreningar som vi förvaltar, säger Niklas Widebeck.

- Nu återstår nästa viktiga steg för att få långsiktig ordning i avskrivningsfrågan. Det krävs en genomgripande översyn av nuvarande regelverk. Bara på så sätt kan vi få ett regelverk som är tydligt och begripligt för konsumenter och bostadsrättsföreningarnas styrelser, säger Niklas Widebeck.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Whites nye Stockholmschef: "Vi behöver tänka nytt"

Bygg/Arkitektur Som Fastighetssverige tidigare berättat kommer Oskar Norelius att ta över som ny chef för White Arkitekters Stockholmskontor. Han efterträder Martin Ehn Hillberg som har varit kontorschef på White i Stockholm sedan 2021. Fastighetssverige fick en pratstund med den tillträdande kontorschefen som inte räds förändringar: – Vi kan göra väldigt mycket annorlunda.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige