Image

Ny norrländsk jätte bildad i miljardaffär

TRANSAKTIONER Ett nytt stort norrländskt fastighetsbolag har bildats. Det kommer att förvalta kommersiella fastigheter om 130 000 kvadratmeter till ett fastighetsvärde på cirka två miljarder kronor. En ny nordisk konsultjätte har i och med den här affären gjort sin första stora affär.
Publicerad den 21 September 2009

Fastighetsbolaget Kuriren blir namnet på Umeås nya fastighetsjätte.
Bolaget ägs till lika delar av Balticgruppen och Västerbottenskuriren-koncernen.
Pangea Property Partners har varit Balticgruppens rådgivare i transaktionen.

- Det är Sveriges största fastighetsaffär hittills i år, säger Erik Orring, vd i Västerbottenskuriren AB, till den egna tidningen.

VK skriver att det nya fastighetsbolagets fastighetsvärde bedöms ligga på runt två miljarder kronor.

Alla koncernens fastigheter läggs i det nya bolaget och VK går också in med en stor summa pengar.

- Ja, det gör vi. Hur mycket vill jag inte gå in på, men det rör sig om väldigt mycket pengar, säger Erik Orring.

Det finns flera orsaker bakom att VK går in i fastighetsbranschen, menar Orring.

- Krister Olsson och Balticgruppen är en mycket stark och viktig spelare när det gäller Umeås utveckling och vi är glada över att kunna göra en långsiktig satsning tillsammans. För vår del blir fastighetsbolaget ett nytt och mycket starkt ben att stå på som kommer att synas positivt redan i nästa års resultat. Det ger oss också möjligheter att fortsätta att renodla medieverksamheten i VK-koncernen.

För Balticgruppen innebär affären en stor kapitalförstärkning.
- Vi har flera projekt på gång, evenemangsarenan, staden mellan broarna och flera andra, säger Balticgruppens Krister Olsson till Västerbottenskuriren.

Västerbottenskuriren AB ger ut tidningarna VK och VF samt äger ett flertal andra medieprodukter. Tryckeriet Daily print ingår också i koncernen som har drygt 200 anställda och omsätter 300 miljoner kronor om året.

Balticgruppen är ett entreprenörsdrivet bolag som genom aktivt ägarengemang i regionalt baserade företag vill skapa god tillväxt i regionen. Balticgruppen är en aktiv fastighetsförvaltare med cirka 560 anställda och en balansomslutning på cirka 1,8 miljarder kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärvet – här vill Revelop växa med nya fonden

Bolag Revelop gör sina första förvärv med nya fonden Revelop VI. Efter miljardaffären berättar Revelops vd Thomas Sipos vad man letar efter för fastigheter, på vilka marknader man vill investera, det gynnsamma marknadsläget och om det internationella intresset för fonden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige