Image

NCC bygger terminal i Nynäshamn

BYGG NCC Construction Sverige har fått i uppdrag av AGA Gas AB att bygga en terminal för flytande naturgas på Brunnsviksholme utanför Nynäshamn. Avtalet innefattar bygge av den infrastruktur som krävs kring den nya terminalen och genomförs i partneringsamarbete. Själva naturgastanken byggs på uppdrag av Cryo AB. Det totala ordervärdet för de båda affärerna uppgår till cirka 275 miljoner kronor.
Publicerad den 21 April 2009

Terminalen som ska uppföras är den första i sitt slag i Sverige och den gör det möjligt att nyttja naturgas i Mellansverige. Bland annat kommer Fortum att använda naturgasen som ersättning för nafta för stadsgasproduktion i Stockholm och raffinaderiet Nynas kommer att nyttja naturgasen i sin vätgasproduktion.

Naturgastanken ska bli 33 meter hög och 38 meter i diameter och kommer att glidformsgjutas under augusti månad 2009 och färdigställas under första halvåret 2010.

NCC kommer också att bygga en hamn som ska kunna ta emot tankfartyg med en maxlängd på 160 meter och ett djupgående på nio meter. En drygt 100 meter lång bro ska förbinda Brunnsviksholme med fastlandet. Uppdraget inkluderar även byggen av servicebyggnad, tillfartsväg till Norviksvägen, bilutlastning av flytande naturgas samt visst markarbete.

– NCC har i och med bygget av terminalen Snøvit i Nordnorge och Iland of Grain i England en dokumenterad erfarenhet av att projektleda och bygga liknande terminaler, säger Kari Elliot på AGA Gas AB.

Den 21 maj 2011 beräknas terminalen och dess infrastruktur tas i bruk. Totalt sysselsätts cirka 30 NCC-anställda.
Ordervärdet registreras i det andra kvartalet 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige