Image

NCC bygger pelletsfabrik i Älvdalen

BYGG Nu har NCC tagit första spadtaget för en pelletsfabrik med el- och fjärrvärmetillverkning i samma fastighet. Fördelen med att placera produktionerna på samma ställe är att de ger energi till varandra. NCC bygger på uppdrag av Rindi Älvdalen AB och orden är värd cirka 45 miljoner kronor.
Publicerad den 27 November 2008

Sedan i somras har NCC dragit ledningar till det åtta kilometer långa fjärrvärmenätet och i oktober påbörjades markarbetet för pelletsfabriken med fjärrvärmetillverkning i Märbäck 5 kilometer söder om Älvdalen.

– NCC har även deltagit i planeringen av fabriken eftersom vi har tidigare erfarenhet av att ha byggt fjärrvärmeverk i bland annat Vansbro, säger Anders Johansson, avdelningschef på NCC.

Fjärrvärmen produceras av flis, grenar, ris och toppar från skogsavverkning, och ska värma kommunens och Svenska kyrkans fastigheter, bostadsstiftelsens hus och en del industrier i området. Den kommer också erbjudas centralortens privatbostäder. Pelletsfabriken kommer att producera 70 000 ton pellets per år som går till extern försäljning.

– Det blir en energisnål konstruktion där pellets- och fjärrvärmetillverkningen får energi av varandra. Rökgaserna som bildas i fjärrvärmeproduktionen används för att torka pelletten i fabriken. Torkningen bildar i sin tur vattenånga som omvandlas till el, säger Ingvar Fernström, projektchef på Rindi Älvdalen AB.

Pelletsfabriken blir ett nytt företag med runt 15 arbetstillfällen. Rindi Älvdalen räknar med att privatbostäder som ansluter sig till fjärrvärmen kan sänka sina energikostnader betydligt och dessutom få en miljövänligare uppvärmning.

NCC har driftsatt en provisorisk panncentral i höst där pellets och olja ger energi i vinter. Arbetet beräknas vara klart i december 2009 och sysselsätter omkring 15 NCC-anställda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige