Image

NCC bygger förskola som GreenBuilding

BYGG NCC Construction har fått i uppdrag att bygga en ny förskola för 160 barn i Hölö utanför Södertälje. Den, och två andra förskolor som NCC just påbörjat i Södertälje kommun, byggs som GreenBuilding. Förskolornas energianvändning blir 30 procent lägre än normen.
Publicerad den 3 April 2009

Telge Fastigheter AB är uppdragsgivare och projektet genomförs i ett så kallat partneringsamarbete. Ordern är värd 38 miljoner kronor.

Befolkningen i Södertälje kommun ökar och kommunen gör därför stora investeringar i kommunala förskolor. NCC har nyligen påbörjat bygget av en förskola i Kaxberg i Södertälje och en i Järna. Nu har NCC även fått i uppdrag att bygga Hölös nya förskola för 160 barn. Fastigheten byggs som GreenBuilding.

– EU:s krav på en GreenBuilding är att den har minst 25 procent lägre energianvändning än gällande norm. Förskolornas energiförbrukning kommer vara minst 30 procent lägre. NCC utvecklar egna fastigheter enligt konceptet GreenBuilding och har därför en bred kunskap inom området, säger Matti Virkki, entreprenadingenjör på NCC.

– Vi har beslutat att all vår framtida nyproduktion ska kunna klassas som GreenBuilding och att de kraven är standard. Att nya fastigheter är miljövänliga är en del av Telges miljömål och vi börjar med de nya förskolorna, säger Taina Sunnarborg, projektchef på Telge Fastigheter.

Förskolans gård utformas för att ta tillvara befintlig natur för lek och undervisning. Husets arkitektur ska främja förskolans pedagogik; med flera mindre rum för arbetslag och en stor sal i mitten: verksamhetens "hjärta". Alla barn har en gemensam entré och reception.

Projektet genomförs i ett så kallat partnering. Partnering är en strukturerad samarbetsform där byggherren, konsulterna och entreprenörerna gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där allas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

Arbetet i Hölö startade i mars och beräknas vara klart i mars 2010. Tio NCC-anställda sysselsätts.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige