Fyra personer är på plats på Mipim från Lars-Erik Magnussons bolag Larmag. Två av dem är svenskar, Magnusson själv och hans vice vd Max Sandberg. Först och främst är de här för att knyta kontakter, som ska kunna leda till att bolaget ska växa. Siktet är främst inställt på holländska kontorsfastigheter.
- Jag har arbetat i Holland ända sedan 1985. Det är vår hemmamarknad och de senaste åren har den holländska marknaden varit väldigt undervärderad. Det har varit väldigt svårt att få vettig finansiering, men det har lättat det senaste året. De senaste åren har även en del internationella aktörer kommit in på marknaden, men det finns fortfarande affärer kvar att göra. Samtidigt är det höga vakanser och relativt hög risk. Det är viktigt att kunna marknaden och det gör vi, säger Lars-Erik Magnusson.
- Vi håller på att bygga upp bolaget, ambitionen är att bygga upp ett bestånd som genererar årliga hyresintäkter om 35-50 miljoner euro, för att i ett senare skede växa till över 100 miljoner euro per år, just nu har vi hyresintäkter på cirka 15 miljoner euro under kontrakt. Det är långsiktiga satsningar.
Kan det vara aktuellt att gå in på den svenska marknaden?
- Tja, det skulle det väl kunna vara, min bror Mats äger en del fastigheter i Dalarna… Men jag har inte varit aktiv i Sverige på många år, och så länge man kan köpa fastigheter med mycket högre avkastning i Holland så finns det ingen anledning att titta i Sverige. Vi vill verka på undervärderade marknader.
Lars-Erik Magnusson, 62, köpte sin första fastighet 1977. Före fastighetskrisen i början av 1990-talet var han en av de stora svenska fastighetsmagnaterna. Han blev känd när han visade upp sitt lyxliv med privatjet och sitt palatsliknande hem i Holland för medierna.
Hur ser du på den tiden i dag?
- Jag var entreprenör, det gick bra och jag hade ett liv som inte så många har. Då blir det uppmärksamhet, det var inte bara jag som fick det.
Under en period satsade han på oljeaffärer i Turkmenistan och försökte via krisande Fermenta att börsnotera bolaget, men misslyckades, och blev hårt åtgången i svensk media.
- Det blev politiska problem och mycket motstånd i svensk media. Det var rätt affär, men fel tajming, tillgångarna blev senare värda fem miljarder dollar, det hade kunnat bli jättebra.
Under 2000-talet ägde Larmag ett stort fastighetsbestånd i Tyskland, 132 fastigheter som 2007 värderades till cirka en miljard euro – innan finanskrisen slog till.
- Vi hade 600 miljoner euro i lån hos en bank i London som togs över av RBS. Då byttes våra kontakter ut och det blev riktigt tufft. Vi kunde betala både räntor och amorteringar, men vårt loan to value sjönk under lånekontrakten och vi förlorade tillgångarna. Ett vansinnigt agerande av banken, vi hade kunnat reda ut det, marknaden vände ju igen.
Lars-Erik Magnussons karriär har varit fylld av toppar och dalar.
- Jag har varit entreprenör sedan jag var 15 år. Jag har aldrig haft en chef som jag har kunnat gå in till och säga: ”Jag slutar nu.” Jag har varit tvungen att se mig själv i spegeln och säga: ”Nu måste jag fixa det här.” Man lär sig väldigt mycket av motgångar. Satsningarna i Holland i dag är väldigt långsiktiga.
Hur ser du på landet Sverige i dag?
- Jag har inte bott i Sverige på 30 år, men jag tycker om Sverige. Jag pratar aldrig illa om Sverige, jag ar stolt över mitt hemland och över att vara svensk. Jag är där ibland, det är ett trevligt ordnat land…
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.