Image

Kritik mot Kirunaflytten

Juridik Fastighetsägarna Mitt Nord har låtit analysera stadsflytten i Kiruna och efterlyser en samlad uppgörelse.
Publicerad den 2 Juni 2014

- Staten kunde ha övervägt särskild lagstiftning för Kiruna eller agerat samlande genom myndigheterna, men det ser ut som att stadsflytten främst fått bli en fråga för kommunen och för LKAB. Och taktpinnen ligger hos LKAB, säger Ulf Jensen, professor vid Lunds universitet, som på uppdrag av Fastighetsägarna Mitt Nord har analyserat stadsflytten i Kiruna i förhållande till tidigare genomförda relokationer i Tyskland.

Den stora frågan i Kiruna är hur man beräknar marknadsvärdet på fastigheter där byggnaderna skall försvinna. I avtalen med kommunen och Svenska kyrkan har LKAB åtagit sig ett omfattande ansvar för kulturbyggnader som Stadshuset och kyrkan. Men hur ska övriga fastigheter hanteras? Kommer ersättningarna att räcka till nybyggnation i den nya stadsdelen?

– I Tyskland är det som verkligen styr ersättningsnivåerna att gruvbolagen betalar mer än vad lagen kräver. De gör det för att inte förstöra branschens rykte och för att ordna med lösningar i en komplicerad situation som samhället kan acceptera. Den sammanfattningen är av stort intresse för hur man borde betrakta effekterna av flyttningen av Kiruna centrum, säger professor Ulf Jensen.

Också hyresgästerna drabbas och behöver ersättas på något vis. En hyresvärd råder inte över händelser som expropriation och inlösen. Hyresgästerna är istället berättigade till ersättning från den som exproprierar, i fallet Kiruna alltså LKAB eller Statens fastighetsverk, men hyresgästerna får sannolikt nöja sig med ersättning för så kallad övrig skada, exempelvis flyttkostnader.

Lokalhyresgäster har en bättre ställning. Marknadshyran varierar på ett annat sätt än bruksvärdeshyror och det betyder att ersättning för ny, högre hyra på annat håll är fullt möjlig. Övrig skada som drabbar rörelsen skall också ersättas och sådan kan bli hög.

Det är i såväl fastighetsägarnas som LKAB:s intresse att genomföra en samlad uppgörelse, där hänsyn tas till fastighetsägare och hyresgäster.
Jensen betonar i sin analys att taktpinnen ligger hos LKAB.

-Det vore märkligt om man river och flyttar stadshus, kyrka och skola, men låter de privatägda husen stå kvar som om ingenting hänt, säger Jensen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärven – så vill Alecta Fastigheter fortsätta växa i Göteborg

Bolag Alecta Fastigheter slår till med en jätteaffär i Göteborg när Våghuset och Brick Studios förvärvas för 2,2 miljarder kronor från NCC. Lena Boberg, vd för Alecta Fastigheter, berättar hur byggnaderna kompletterar den befintliga portföljen, utvecklingen av området Masthuggskajen, synen på Göteborgsportföljen och hur man vill fortsätta växa i staden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige