Image

Så här blir Kirunas nya stadshus

Bygg/Arkitektur Henning Larsen Architects Kristallen vinner tävlingen om Kirunas nya stadshus.
Publicerad den 16 September 2013
Kristallen - Kirunas framtida stadshus. Bild: Henning Larsen Architects
Kristallen - Kirunas framtida stadshus.

Kristallen bygger på idén om kontraster och spännande möten. En rund snövit form omsluter en lysande kristall som syns från långt håll. Det går att röra sig och mötas i hela huset och uppleva spännande och vackra rum med utsikt över staden och landskapet.
Kiruna kommuns stora konstsamling är närvarande i hela huset. Kiruna kommer att behålla flera uppskattade egenskaper från det befintliga stadshuset. Exempel på det är vardagsrummet och den välkomnande öppenheten i en helt ny och modern gestalt.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson vill poängtera det faktum att Kirunaborna och tävlingsjuryn har haft Kristallen som gemensam favorit.

- I de kommentarer som kommit in från invånarna har majoriteten skrivit att de gillar just Kristallen, precis som tävlingsjuryn, och det tycker jag verkligen är roligt. Personligen tycker jag att huset ser både inbjudande och intressant ut och att jag är helt övertygad om att det blir lika omtyckt som vårt nuvarande stadshus, säger Kristina Zakrisson.

Tävlingen om ett nytt stadshus i Kiruna har föregåtts av en stadsbyggnadstävling. Vinnarna i den tävlingen, White arkitekter tillsammans med Ghilardi Hellsten arkitekter, offentliggjordes den 4 mars i år. I det vinnande bidraget pekas platsen för det framtida stadshuset ut. Tillsammans med White arkitekter och Ghilardi Hellsten arkitekter har Kiruna kommun sedan mars arbetat med en strukturplan för det nya Kiruna. Det nya stadshuset, som är en av de första byggnaderna som byggs i det nya Kiruna, ska bidra till stadsutvecklingens målsättningar.

Kristallen har tagits fram av Henning Larsen Architects A/S i samarbete med WSP Sverige AB, Temagruppen Sverige AB, UiWE.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige