Image
Obos och Teleborgs ängar planerar för 1000 bostäder i Växjö.
Obos och Teleborgs ängar planerar för 1000 bostäder i Växjö. Bild: GBJ Bygg

Köper mark för 1 000 bostäder I Växjö

Transaktioner Obos och Teleborgs Ängar köper tillsammans mark med plats för upp till 1 000 nya bostäder i nya stadsdelen Södra Vikaholm i Växjö kommun. Här planeras utvecklingen av en ny stadsdel med olika bostadstyper i blandade upplåtelseformer. – Det är en viktig satsning för oss. Vi vill skapa en stadsdel för människor i olika skeenden av livet, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.
Publicerad den 12 November 2021

Vikaholm, Västra Vikaholm och Södra Vikaholm är beläget söder om centrala Växjö och Teleborg. Här finns möjligheter för ett stort antal nya bostäder under de kommande åren. Vikaholm är redan utbyggd med cirka 1 000 bostäder, där bland andra Obos och GBJ Bygg, en del av Teleborgs Ängar, har byggt bostäder.

Med det nya markköpet i Södra Vikaholm är den gemensamma ambitionen att på sikt skapa en stadsdel för människor i olika skeden i livet, med blandad bebyggelse och olika upplåtelseformer och storlekar på bostäderna – en trädgårdsstad.
– Den här affären är en av Obos större och är en del i våra ökade ambitioner i Sverige. Växjö är en dynamisk och växande stad och vi ser väldigt mycket fram emot att bidra med högkvalitativa bostäder i en helt ny stadsdel, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

I Södra Vikaholm planeras det för att skapa en attraktiv trädgårdsstad för olika målgrupper med både villor, radhus och flerfamiljshus.
– Vi bygger hållbart och industriellt i trä med naturliga mötesplatser för ett särskilt fokus på social hållbarhet, säger Joakim Henriksson.

Richard Coucher är ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar AB:
– Det händer mycket i Växjö och ambitionen för Teleborgs Ängar är att vara aktiva samhällsbyggare och samtidigt vara en del av stadens fortsatta positiva utveckling. Vi vet att det råder stor efterfrågan på villatomter, så det kommer att bli en viktig del av erbjudandet tillsammans med den blandade bebyggelse vi skapar tillsammans med Obos, säger Richard Coucher.

Ambitionen är att inleda arbetet med detaljplanen så snart kommunens pågående arbete med den nya översiktsplanen är slutfört, där Obos och Teleborgs Ängar kommer att arbeta i nära dialog med kommunen.

– Växjö är viktigt för Obos och här har vi byggt bostäder från alla våra varumärken tidigare. Det känns helt rätt att fortsätta expansionen tillsammans med Teleborgs Ängar med vilka vi delar värderingar vad gäller hållbar trähusbyggnation, säger Tobias Abrahamsson, regionchef på Obos Sverige.

– Växjö växer, med fler bostäder i attraktiva områden och med hållbarhet i fokus. Det är glädjande att se hur planeringen av det här nya område tar form, där både kommun och entreprenörer tänker långsiktigt för att möta dagens och framtidens invånare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Södra Änggården förvandlas från industriområde till bostadsområde

Bygg/Arkitektur Södra Änggården är en ny, stor stadsdel i Göteborg som utvecklas just nu. Sex olika byggaktörer är involverade i projektet, ett projekt som hålls ihop av Development Partner. För vd Marcus Jonsson, som varit involverad sedan 2017, har det varit en resa genom pandemi, lågkonjunktur och byggkris.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige