Antalet företagskonkurser fortsätter att öka i år jämfört med förra året. Under juli månad gick 480 företag i konkurs, en ökning med 131 stycken eller 38 procent jämfört med samma månad 2008. Ökningstakten var emellertid snabbare i början av året och den ackumulerade årsökningen uppgår nu till 47 procent.
– Det är dock alldeles för tidigt att blåsa faran över, kommenterar UC:s marknadschef Roland Sigbladh.
- Fortfarande är många företag pressade av den minskade efterfrågan som lågkonjunkturen för med sig. Tendenserna till överetablering finns också kvar i flera branscher och regioner, samtidigt som många företagare kämpar för att rädda sina företag. Många företag har dock fått en bättre orderingång den senaste månaden. Förhoppningsvis fortsätter den trenden under hösten, vilket kan innebära att allt fler företag överlever.
Under juli månad ökade konkurserna främst bland tillverkningsföretag, transportföretag och tjänsteföretag.
– Dessa tre branscher har en tydlig koppling till den svaga konjunkturen och den minskade efterfrågan från exempelvis fordonsindustrin och större industriföretag. Många företagsledare kämpar för att klara den besvärliga situationen samtidigt som vissa företag inte klarar att minska sina kostnader eller hitta nya kunder tillräckligt snabbt, något som ofta resulterar i konkurs, säger Roland Sigbladh.
Konkurserna inom detaljhandeln uppgick i juli månad till 60 stycken, en ökning med endast nio procent jämfört med samma månad föregående år. På senare tid har det kommit flera optimistiska rapporter om branschens positiva utveckling, vilket även påverkar antalet företag som överlever.
Konkurserna fortsätter att öka i de tre storstadslänen. I Stockholms län, som länge klarade sig bättre än de övriga storstadslänen, har konkurserna ökat med 53 procent i juli jämfört med samma månad förra året. För Västra Götaland är motsvarande ökning 24 procent. Värst ser det ut för Skåne län, som noterade en ökning med hela 97 procent. Betydligt fler konkurser än tidigare märks också i Kalmar län, Blekinge och Västerbotten.
– De största konkursökningarna i Skåne län ser vi inom transportindustrin samt inom parti- och detaljhandeln, säger Roland Sigbladh.
Uppfattningen kring höstens utveckling går isär hos olika bedömare. Signaler om en bättre konjunktur har kommit från flera håll och flera större börsbolag har presenterat bra delårsrapporter. Det kan påverka många mindre företag positivt, då många av dessa företag är underleverantörer.
– Samtidigt ska man ha i åtanke att vinsterna för de svenska företagen sjönk med cirka 30 procent under 2008 jämfört med året innan. Många företag har fortfarande en jobbig tid framför sig, säger Roland Sigbladh.
– UC:s prognos om en 40-procentig konkursuppgång för helåret ligger fast. Vikten av att noga kontrollera och löpande följa upp såväl nya som gamla "kända" kunder är stor i tider som dessa, avslutar Roland Sigbladh.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.