Image

Kommunernas arkitekturarbete undersöks

Sverige Regeringen ger Boverket i uppdrag att undersöka kommuners arkitektur- och gestaltningsfrågor inom ramarna för planerings- och bygglovsprocesser enligt plan- och bygglagen, PBL. Uppdraget är en del av underlagsarbetet med att ta fram en nationell arkitekturpolicy. Boverket ska även titta på den samverkan som sker mellan kommuner och berörda parter i syfte att skapa goda livsmiljöer.
Publicerad den 10 Februari 2017
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Bild: Ninni Andersson
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

– Att bygga mycket räcker inte. Vi måste också bygga hållbart och med estetiska ambitioner. Historien har alltför tydligt visat konsekvenserna av att åsidosätta arkitektonisk kvalitet i jakten på snabbt och billigt byggande. Därför måste höga ambitioner kring kvantitet förenas med höga ambitioner kring kvalitet och god gestaltning, och för det finns goda möjligheter, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Boverket får i uppdrag av regeringen att ta fram ett underlag som tillsammans med andra underlag ska ligga till grund för en nationell arkitekturpolicy för mer hållbara stadsmiljöer, med det övergripande syftet att lyfta och stärka arkitekturens ställning i samhället och i offentlig sektor. Arkitekturpolicyn ska bidra till att stärka offentliga aktörers roll i främjandet av en omsorgsfull arkitektonisk gestaltning av den byggda och anlagda miljön i städer och tätorter.

En viktig utgångspunkt är att arkitektonisk kvalitet ska komma allmänheten till gagn. Arkitekturpolicyn ska även bidra till att skapa mer hållbara stadsmiljöer som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer, en ökad social hållbarhet och en minskad klimatpåverkan.

Uppdraget till Boverket inkluderar att ta fram verktyg (juridiska och andra) som kommuner i dag har att använda sig av för att främja och påverka arkitektonisk gestaltning i kommuner, samt att ta fram förslag på lokala innovativa lösningar och arbetssätt kopplade till planering- och gestaltningsprocesser och där lyfta goda exempel.

Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet senast den 31 maj 2017.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige