Image
Fler svenskar vill söka bolån trots osäker bolånemarknad, visar SKI:s rapport.
Fler svenskar vill söka bolån trots osäker bolånemarknad, visar SKI:s rapport. Bild: iStock

Fler svenskar vill söka bolån trots osäker lånemarknad

Ekonomi/Finansiering För sjätte året i rad presenterar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) sin rapport om framtida bolånekunder och deras behov. Rapporten visar att konkurrenskraftiga villkor och bra service är viktigast vid val av långivare och att inflationen fortsatt skapar osäkerhet och oro för många.
Publicerad den 22 April 2024

Rapporten "Framtida Bolån 2024" vill ge möjlighet för aktörer inom finanssektorn att bättre förstå och möta de framtida bolånekundernas behov och preferenser. Som exempel nämns bland annat vilka faktorer som är viktigast vid val av långivare, vad som står bakom kunders val av bank, hur inflationen påverkar kundernas beslut och möjligheter att spara till kontantinsats.

– Vi ser en betydande ökning av individer som planerar att ansöka om bolån inom en snar framtid, trots att marknaden associeras med ord som "dyr", "svår" och "osäker", säger Johan Parmler, vd på SKI.

Rapporten visar att varannan bolånetagare inte har någon eller liten kunskap kring bolån, framför allt gällande räntepolitik och gröna bolån.

– Trots en ökad medvetenhet om mindre aktörer inom lånebranschen fortsätter traditionella banker att vara det första valet för många bolånetagare, säger Melinda Asplund, analytiker på SKI.

Rapporten belyser även den påverkan som inflationen har på konsumenternas oro inför att ta ett bolån, med en betydande del av respondenterna som uttrycker oro för stigande räntor och ökade hushållskostnader.

– För aktörer på marknaden är det avgörande att adressera oro och utmaningar på marknaden, inklusive sparande till kontantinsats och den påverkan som inflationen har på hushållskostnader, avslutar Johan Parmler.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige