Image
Bild: iStock

FI-toppen: "Bolagen för långsamma med att skriva ner fastighetsvärden"

Bolag Den svenska fastighetsmarknaden har ännu inte känt av den fulla effekten av ränteuppgången, och den största risken för långivare ligger i de mindre, onoterade fastighetsbolagen. Det uppger Henrik Braconier, som leder banktillsynen vid Finansinspektionen (FI), i en intervju med Bloomberg News. Han ger också en känga till kommersiella fastighetsbolag för deras bristande transparens och menar också att fastighetsbolagen har varit för långsamma med att skriva ner fastighetsvärden.
Publicerad den 13 Februari 2024

– Vi har fortfarande inte sett den fulla effekten av räntehöjningar på fastighetsbolagens finansieringskostnader eftersom all skuld inte har rullats över ännu, säger Henrik Braconier till Bloomberg.

Han pekar vidare på att den största risken för långivares balansräkningar ligger i de mindre, onoterade fastighetsbolagen, som inte granskas av analytiker och som tenderar att vara beroende av banker för extern finansiering.

– Det är till de företagen som bankerna har lämnat de största lånen och det är där vi ser den största risken för kreditförluster, säger han till Bloomberg och tillägger:

– Jag skulle inte bli förvånad om det blir en ökning från dessa nivåer, men vi ser fortfarande att stora banker är mycket lönsamma och har stora buffertar, så det finns en motståndskraft.

Henrik Braconier passade även på att ge kommersiella fastighetsbolag en känga för deras bristande transparens. Fastighetsbolagen har samtidigt varit för långsamma med att skriva ner fastighetsvärden, enligt Braconier, som vidare påpekade att det "förmodligen fortfarande finns en del arbete kvar att göra där".

Fastighetsbolagens ansträngningar att minska skuldnivåerna gör att omständigheterna "kan bli något värre" innan de blir bättre. Ändå har läget visat sig bli bättre än vad myndigheterna hade befarat för några månader sedan, enligt Henrik Braconier.

Det faktum att fastighetsbolag har emitterat obligationer med "något bättre villkor" lyfts som positivt av Braconier som inte ser något större hot mot stabiliteten i nuläget.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige