Bland styrelseledamöterna är närmare 30 procent kvinnor.
– Det är förvånande att kvinnorepresentationen i fastighetsbolagens styrelser är så mycket högre än andelen kvinnor på vd-posten. Fastighetsbranschen har traditionellt sett varit en manlig bransch och vi tror att det avspeglas vid tillsättning av vd:ar, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.
Enkäten visar även att andelen kvinnor med chefsbefattning uppgår till 36 procent och att andelen kvinnor i ledningsgruppen är 37 procent. Fastigo har också bett svarspersonerna att bedöma om företaget är jämställt utifrån fördelning kvinnor/män, arbetsmiljö, lön, möjlighet till karriär samt uttag av föräldraledighet och vård av barn. Det område som utmärker sig är fördelningen av kvinnor och män på arbetsplatsen. Där uppger 40 procent att arbetsplatsen inte är jämställd.
– I kommentarerna uppger de flesta att könsfördelningen över lag är skev. Männen är till största delen tekniker och fastighetsskötare medan kvinnor är lokalvårdare eller har olika typer av administrativa yrken, säger Mona Finnström.
Över 80 procent anger att det är viktigt för affärsnyttan att arbeta med jämställdhet. Skälen till att man tycker det är viktigt är främst för att det är bra med mångfald i alla processer, att det är viktigt att spegla kundgruppen och att det blir en bättre arbetsmiljö.
Undersökningen har genomförts bland vd:ar på cirka 600 företag verksamma i fastighetsbranschen. Svarsfrekvensen är drygt 52 procent. Såväl små som stora företag är inkluderade liksom alla typer av företag; privata, kommunala och kooperativa.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Vad formar ekonomin och hur märker vi att den håller på att förbättras? Ekonomijournalisten Henrik Mitelman gav sin analys på Pandox Hotel Market Day om vilken samhällsgrupp som styr vad som händer här näst.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.