Image

DTZ: 2013 ett normalt transaktionsår

Transaktioner Enligt DTZ blev transaktionsåret 2013 ett normalår med en transaktionsvolym på 99 miljarder kronor. Jämfört med förra året var andra och tredje kvartalet starkare, medan första och framför allt fjärde kvartalet blev svagare.
Publicerad den 7 Januari 2014
Agneta Jacobsson. Bild: Torbjörn Persson
Agneta Jacobsson. Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis.

- 2012 var fjärde kvartalet extremt med en transaktionsvolym på 42 miljarder kronor. I år stannade investeringsvolymen på 30 miljarder kronor, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

Institutioner samt noterade och onoterade fastighetsbolag har varit mest aktiva på både sälj- och köparsidan. Institutioner har varit de överlägset största nettoköparna. Svenska aktörer dominerade med nästan 87 procent av det investerade kapitalet och 68 procent av försäljningsvolymen. De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 220 miljoner kronor, medan de utländska investerarna snittade på 650 miljoner.

Sett till olika fastighetssektorer så var bostäder störst med 31 procent av kapitalet, följt av kontor med 26 procent. Fastighetsmarknaden i Stockholm attraherade mest kapital under året, närmare 32 procent av investeringsvolymen. Detta är dock en minskning från fjolårets 38 procent.

- Investerarna är beredda att ta mer risk och i år har vi märkt att intresset svängt mot avkastning, därför finns ett ökat intresse för marknaderna utanför storstadsregionerna och sekundära lägen. Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Idag hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige