- 2012 var fjärde kvartalet extremt med en transaktionsvolym på 42 miljarder kronor. I år stannade investeringsvolymen på 30 miljarder kronor, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.
Institutioner samt noterade och onoterade fastighetsbolag har varit mest aktiva på både sälj- och köparsidan. Institutioner har varit de överlägset största nettoköparna. Svenska aktörer dominerade med nästan 87 procent av det investerade kapitalet och 68 procent av försäljningsvolymen. De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 220 miljoner kronor, medan de utländska investerarna snittade på 650 miljoner.
Sett till olika fastighetssektorer så var bostäder störst med 31 procent av kapitalet, följt av kontor med 26 procent. Fastighetsmarknaden i Stockholm attraherade mest kapital under året, närmare 32 procent av investeringsvolymen. Detta är dock en minskning från fjolårets 38 procent.
- Investerarna är beredda att ta mer risk och i år har vi märkt att intresset svängt mot avkastning, därför finns ett ökat intresse för marknaderna utanför storstadsregionerna och sekundära lägen. Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.