Image

Den ekonomiska tillväxten i Stockholm bromsar in

Stockholm Stockholms Handelskammare konstaterar att ekonomin i Stockholms län uppvisar den lägsta takten på tre år. Konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2016 minskar från 101,8 till 100,7. Ekonomin är fortfarande starkare än normalt, men man ser en avmattning.
Publicerad den 16 Augusti 2016
Andreas Hatzigeorgiou. Bild: Stockholms Handelskammare
Andreas Hatzigeorgiou.

Den ekonomiska tillväxten i Stockholms län bromsar in och uppvisar sin lägsta takt på tre år, konstaterar Stockholms Handelskammare. Ekonomin är fortfarande starkare än normalt, men en avmattning går att skönja.

– Det är lite oroväckande att tillväxtmotorn Stockholm kyls av. Företagen är något mer pessimistiska och hushållen fortsätter att vara försiktiga. Stockholmsekonomins akilleshäl är arbetskraftsbristen som fortsätter att skapa rekryteringsproblem för företagen. Inte minst de snabbväxande IT-företagen har stora problem att hitta rätt arbetskraft, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

– Vi måste investera mer i fler bostäder och bygga Östlig förbindelse samt initiera fler tunnelbaneprojekt. Kompetensförsörjningen måste säkras genom bättre möjligheter att locka talanger till regionen, vilket kan uppnås genom att förenkla för arbetskraftsinvandring, fortsätter han.

Rapportens huvudpunkter:

• Stockholmskonjunkturen försvagas i andra kvartalet 2016, men fortsätter ändå att växa och ligger över det historiska genomsnittet. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 101,8 till 100,7.

• Sysselsättningen ökar och de sektorer som utvecklas bäst är inom handeln, bygg och IT.

• Problemen med att få tag i rätt kom¬petens och arbetskraft ökar. Brist på rätt personal förhindrar företagen att tillgodose efterfrågan på marknaden, vilket dämpar tillväxten. IT-branschen drabbas särskilt kraftigt, följt av byggindustrin och handeln med motorfordon.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sveriges största hyresvärdar – så går hyresförhandlingarna

Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige