Vi träffas längst upp i en fastighet på Avenyn i Göteborg. Där huserar kontorshotellet Viewpoint Avenue som erbjuder ytor för kontor, event och konferens. Viewpoint Avenue är också värd i Wrkats plattform, som grundades av Suad Januzi och Jonas Wenzel. De två träffades våren 2013 i samband med att Jonas var kund hos Suad som då jobbade med finansrådgivning. Det ledde till många affärsluncher och galna idéer vilket lockade Suad att testa på entreprenörslivet.
– Suad är en entreprenör och han ska vara på denna sidan av bordet, så ja, jag inspirerade nog honom lite att säga upp sig, säger Jonas och ler lite skyldigt.
Med tiden bollades flera spännande idéer men det var Wrkat som skulle förverkligas och hösten 2016 startade de bolaget på allvar. För att förklara det hela så enkelt som möjligt ska Wrkat med delningsekonomi som utgångspunkt hjälpa företag att dela arbetsplatser med varandra och skapa möten mellan människor.
– Hållbarhet är en central del i vår affärsidé. Genom att dela arbetsplatser med varandra, nyttjar vi resurser på ett effektivare sätt och framförallt skapar vi sociala interaktioner mellan människor. Vår vision är att få människor att känna sig som på hemmaplan var de än befinner sig och det förverkligar vi på bästa sätt genom att utveckla en gemenskap utan gränser, säger Suad Januzi.
Alldeles nyligen har man lanserat sin digitala plattform där gäster och värdar enkelt går med utan någon kostnad. Med användarprofiler och omdömessystem stärker man tillförlitligheten och sänker trösklarna för både värdar och gäster att upptäcka varandra.
– Den sociala aspekten är en stark grund i Wrkat. Det är i mötet mellan människor som det börjar hända saker, det är just dem tillfälligheterna vi vill skapa i större utsträckning, säger Jonas Wenzel.
Han menar att det för gästen blir en möjlighet att lära känna nya företag, bygga nätverk och på sikt även hitta potentiella kunder och samarbeten. Medans det för företag (värden) blir en möjlighet att hålla nere lokalkostnaden och samtidigt skapa liv och nätverk i ens egna lokaler. Det bäddar för nya relationer och ekonomisk hållbarhet för företag och långsiktigt välmående hyresgäster för fastighetsbolag.
– Wrkat är inte bara för fåmansbolag, kontorslösa eller frilansare. Det passar likaväl större bolag som får akut behov av arbetsplatser under kortare period. Vi löser deras problem snabbt och enkelt med bara några klick på vår plattform. Det är vad vi menar med coworking 2.0, att företag co-workar med varandra och bygger broar mellan människor, säger Suad Januzi.
Att Wrkat har framtiden för sig är mer än sannolikt. En av de starkaste megatrenderna just nu är ju att guldklockans tid är förbi och att gigekonomin är här för att stanna. De unga, digitala natives, som är på väg ut i arbetslivet i detta nu väljer i allt större utsträckning frihet och flexibilitet före en fast anställning på ett kontor. Man räknar med att så mycket som hälften av alla människor kommer jobba på det viset i en inte alltför avlägsen framtid.
I dagsläget har Wrkat, som alldeles nyligen lanserats skarpt, ett 100-tal arbetsplatser hos olika företag, men man siktar väldigt mycket högre än så.
– Om fem år är vår målsättning att finnas i ett stort antal länder och ha flera miljoner användare som delar vår vision och sätt att arbeta, säger Jonas Wenzel.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.