Image
Børsen i Köpenhamn brann under tisdagen.
Børsen i Köpenhamn brann under tisdagen. Bild: Dansk Erhverv

Börshuset i Köpenhamn skadat i stor brand

Bygg/Arkitektur Det 400 år gamla börshuset i Köpenhamn eldhärjades i en stor brand under tisdagen.
Publicerad den 17 April 2024

Larmet om branden på Børsen kom vid halv åtta-tiden på morgonen. 135 brandmän kämpade mot lågorna och vid 16-tiden var branden under kontroll och arbetet över gick i eftersläckning. Skadorna på börshuset, som genomgick en renovering inför 400-årsfirandet, är mycket omfattande och halva huset bedöms vara förstört, enligt TT. Bland annat förstördes den karaktäristiska spiran på huset och rasade ner på gatan nedanför.

Eftersom det fortfarande brinner i fastigheten kommer brandutredningen, enligt TT som refererar till Köpenhamnspolisen. Byggnaden var under renovering och det är en av de tänkbara brandorsaker som kommer att utredas.

Inga människor rapporteras ha skadats i branden, rapporterar TT.

Børsen, som ligger i området Slotsholmen i Köpenhamn, ägs av branschorganisationen Dansk Erhverv (Danskt Näringsliv).
"Vi saknar ord för hur stor tragedi detta är. Det är en sorglig dag för vårt land, vår historia, danskt näringsliv och för Dansk Erhverv," skriver organisationen på sin hemsida.

Branden har väckt starka reaktioner i hela Danmark. Den danska kulturminister Jakob Engel-Schmidt kommenterade det inträffade i en rad inlägg på den sociala medie-plattformen X:
"Hemska bilder från Börsen i morse. 400 år av danskt kulturarv i lågor."
"Jag ska göra allt jag kan för att drakspiren åter ska torna upp sig över Köpenhamn. Som en symbol för Danmarks starka historia som handelsnation. Tack till de hundratals människor som i dag har bidragit till att rädda Danmarks kulturarv och historia."

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige