Image

Boendet en enorm kassako för staten

BOSTÄDER Beräkningar som HSB har låtit utföra via uppgifter från Finansdepartementet och Ekonomistyrningsverket visar att boendet blivit en kassako av enorma mått för staten. Enligt beräkningarna hade staten år 2006 intäkter på 102 miljarder kronor, att jämföra med utgifter på 34 miljarder kronor.
Publicerad den 2 April 2008

De nya beräkningarna presenterades av Kent-Olof Stigh, ordförande i HSB:s Riksförbund, på ett seminarium vid Bostadsmötet i Gävle på onsdagen.

Totalt hade staten 2006 intäkter på 102 miljarder kronor jämfört med utgifter på 34 miljarder kronor när det gäller boendet.

- Det är en snabb utveckling som pågår där boendet för varje nytt år levererar allt mer pengar till staten, sade Kent-Olof Stigh.

Han menade att det är orimligt att en välfärdssektor som boendet blivit en intäktsmaskin och efterlyste en mer nyanserad hållning från politikerna när det gäller att ta ansvar för den framtida bostadspolitiken.

- I dag finns det ingen som vet hur de ska bli möjligt att rusta upp hela miljonprogrammet trots att alla vet att det är nödvändigt. Enligt min mening borde man kunna diskutera till exempel en halverad byggmoms för upprustning eftersom något måste göras, sade Kent-Olof Stigh.





Så här fördelas intäkterna och kostnaderna till och från boendet enligt de nya uppgifterna:

Intäkter 2006, miljarder kr

Fastighetsskatt bostäder - 17-18.
Reavinstskatt - 15.
Förmögenhetsskatt - 3,7.
Stämpelskatt - 9,5.
Moms på byggande - 15,8.
Moms på förvaltning med mera - 22,9 .
Energi- och koldioxidskatt - 17,8.


Utgifter 2006 - miljarder kr

Bostadstillägg pensionärer - 7,5.
Bostadsbidrag barnfamiljer - 3,6.
Ränte-och investeringsbidrag - 1,9.
Skattelättnad för ränteavdrag - 19,7.
Övriga utgifter - 0,8.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige