Image

7 av 10 bygger - om regelverket reformeras

RAPPORTER En färsk undersökning genomförd av Fastighetsägarna Stockholm i samarbete med Demoskop visar att sju av tio privata fastighetsägare i Stockholmsregionen är intresserade av att bygga nya bostäder om hyressättningen var mer marknadsanpassad.
Publicerad den 13 November 2008

Strax före sommaren presenterade den statliga utredningen "EU, allmännyttan och hyrorna" förslag på att hyressättningen i större utsträckning bör ta hänsyn till lägesfaktorn.

För att se hur detta kan påverka bostadsbyggandet ställde Fastighetsägarna Stockholm följande fråga till 1 000 privata fastighetsägare i Stockholmsregionen: "Om en sådan förändring genomförs, skulle det då öka ditt intresse för att bygga nya bostadsfastigheter?"

Hos alla fastighetsägare - både stora och små och både ägare till bostadshus och kommersiella lokaler - var det 46 procent som svarade ja. I gruppen fastighetsägare som idag äger fler än fem bostadsfastigheter var det hela 72 procent som svarade att intresset skulle öka. Det är denna grupp som har störst förutsättningar att bygga nytt.

– I den bostadspolitiska debatten diskuteras oftast byggkostnader eller avsaknaden av bostadssubventioner för att förklara bristen på nybyggda hyresrätter. Vår undersökning visar tydligt att det som främst skulle öka bostadsbyggandet hos de privata fastighetsägarna är en väl fungerande hyresmarknad, där hyresgästernas värderingar tillåts få genomslag i hyressättningen, säger Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige