Image

Swedbank miljardstämmer fastighetsmagnater

EKONOMI Swedbank är inblandat i två stämningar mot fastighetsmagnater i New York. Bakgrunden är fastighetslån som banken tvingades ta över efter Lehman Brothers kollaps.
Publicerad den 7 Oktober 2009

Swedbank och den holländska banken ING har stämt Aby Rosen och Michael Fuchs - som äger bolaget RFR Holding - på 145,6 miljoner dollar, drygt en miljard svenska kronor, skriver E 24.

Swedbanks andel är 18,5 procent, motsvarande 185 miljoner kronor.

Bankerna menar att Rosen och Fuchs är personligt betalningsansvariga för ett miljardlån som gick till ett hotellprojekt som havererade, skriver E 24.

I juli missade RFR att betala in fastighetskatt på knappt två miljoner kronor vilket ledde till att Swedbank och ING hävdade kontraktsbrott och krävde återbetalning av hela lånet. I juli lämnade de in ett tillägg där de hävdade att Rosen och Fuchs personligen gått i borgen för miljardlånet.

Swedbank har också stämt Alexander Gurevich, på totalt 38 miljoner dollar, cirka 270 miljoner kronor. Han hade lånat pengar av Lehman Brothers till bygget av ett 18 våningar högt bostadshus nära FN-skrapan på Manhattan. Men projektet har strandat och nu vill Swedbank ha tillbaka pengarna.

Lånen är bara två av de totalt 69 stycken som Swedbank tog över efter Lehman Brothers kollaps förra hösten. Vid halvårsskiftet var den totala exponeringen tio miljarder kronor fördelat på 52 lån, enligt E 24.

Som säkerhet har Swedbank 55 fastigheter, spridda över stora delar av USA.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige