Image

Newsec spår en avmattning på fastighetsmarknaden

RAPPORTER Newsec Advice förutspår en ljus framtid för den svenska fastighetsbranschen, även om man förväntar sig en avmattning. Detta framkommer av "Nordic Spring Report" som presenterades i dag.
Publicerad den 6 Mars 2008

Investerarna var fortsatt mycket aktiva på den svenska fastighetsmarknaden under året, men omsättningen nådde inte riktigt upp till rekordnivåerna från 2006. Den totala transaktionsvolymen uppgick till 15,5 miljarder euro, vilket är 1,4 miljarder lägre än 2006.

– Den ekonomiska situationen i Sverige och i övriga nordiska länder är mycket bättre än i större delen av övriga Europa och USA. Framtiden ser också stabil ut, även om en avmattning förväntas, säger Marie Bucht, vd för Newsec Advice.

Det görs fortfarande stora investeringar i Sverige, men under andra förutsättningar än de senaste åren.
– Det har börjat ta längre tid att genomföra affärerna. De högt belånade aktörerna lämnade marknaden på grund av oron och kreditåtstramningen till förmån för likviditetsstarka aktörer, säger Marie Bucht.

– Det finns fortfarande alla möjligheter att göra bra affärer, men det har blivit viktigare att förstå den lokala fastighetsmarknaden samt den dagliga fastighetsförvaltningen och fastighetsutvecklingen. Nu är det de fundamentala principerna som gäller, detta är alltid viktigt men nu i än högre grad. Investerare med rätt kompetens kan fortfarande göra lönsamma investeringar i svenska fastigheter.

Topphyrorna i Stockholm CBD närmar sig 5 000 kr/m2 mot 2 300 kr/m2 respektive 2 000 kr/m2 i Göteborg och Malmö. Hyrestillväxten och vakansminskningen förväntas fortsätta under 2008.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige