Image

JM-medarbetare doktorerar på Smarta hem

BOSTÄDER JM-medarbetaren Greger Sandström har doktorerat på Smarta hem vid Arkitekturskolan, KTH. Hans vision är en bostad som underlättar vardagslivet och höjer komforten men där tekniken till stora delar är dold för användaren.
Publicerad den 20 Januari 2010

- När man säger Smarta hem tänker många bara på kylskåpet med surfskärm, vilket är synd. Tekniken i sig är egentligen ointressant. Istället borde vi fokusera på kundnyttan i form av exempelvis ökad trygghet, bekvämlighet eller komfort, säger Greger Sandström, till vardags projekteringsledare på JM och numera alltså teknologie doktor.

Efter åtta års forskning med närmare 200 familjer på Värmdö och i Stockholm presenterar Greger Sandström avhandlingen Smart Homes and User Values – Long-term evaluation of IT-services in Residential and Single Family Dwellings. Syftet med studien har varit att följa upp och utvärdera familjernas användning och nytta av tekniken i det Smarta hemmet.

Studien visar bland annat att redan mycket små skillnader i utformningen av Smarta hem-systemen ger stora skillnader i användarnas beteende. Exempelvis är tillgängligheten avgörande; en lättillgänglig pekskärm för att styra systemet är att föredra jämfört med en bärbar dator som användaren måste logga in i för att använda.

Studien pekar även på behovet av att kunna erbjuda en tjänsteleveransmodell där support, underhåll och regelbundna uppdateringar av Smarta hem-systemet ingår och där man ska kunna modifiera morgondagens system efter de boendes förändrade behov över tiden.

Om JM:s Smarta hem:

JM genomförde vid millenniumskiftet två omfattande satsningar på Smarta hem i Stockholmsområdet. Projekten var tidigt ute med den nya tekniken och uppmärksamheten blev därför mycket stor. Det handlade dels om sex friliggande villor i Hagaberg på Värmdö, dels om 126 bostadsrätter i projektet Vallgossen på Kungsholmen i Stockholm.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige