Image

Ett 50-tal statliga fastigheter kan säljas

SVERIGE Statens fastighetsverk lämnar i en utredning förslag på vilka kulturfastigheter som långsiktigt bör förvaltas av staten. Av de 550 bedömda fastigheterna bedöms att 90 procent stannar i statens innehav av kulturhistoriska skäl. Ett 50-tal kan säljas.
Publicerad den 23 Februari 2009

Fastigheterna är allt från fyrbåkar till omfattande slotts- och befästningsanläggningar.

Arbetet har skett i nära samarbete med Riksantikvarieämbetet – RAÄ – som utarbetat en värderings- och urvalsmodell bestående av tre delar; Kriterier för statligt ägande som fokuserar på att ge medborgarna tillgång till vårt gemensamt ägda kulturarv, vilka historier fastigheterna berättar samt slutligen det tredje kriteriet som säkrar att det framtida fastighetsbeståndet är representativt utifrån kriterierna geografi, genus, klass, generation och etnicitet.

Trots sina kulturhistoriska värden lever ett 50-tal fastigheter inte upp till RAÄ:s kriterier, 27 av dem förvaltas av SFV. Utredningen framhåller dock att det kan finnas andra skäl för att staten äger såsom att en kulturmiljö är donerad eller utgör residens för en landshövding.

Några av fastigheterna som nu kan komma att säljas är Bäckaskogs slott och kungsgård, Gävle länsfängelse, Malingsbo Herrgård, Tommarps kungsgård och Umeå residens.

Den tredje delen i regeringsuppdraget har inneburit att beräkna kostnader och intäkter för SFV:s bidragsfastigheter samt visa hur mycket det skulle kosta att utveckla ett antal av dessa till stora besöksmål. Underskottet - det vill säga kostnaderna med avdrag för intäkter - är cirka 400 miljoner kronor per år för de fastigheter som idag förvaltas av SFV och som föreslås ingå i den framtida portföljen.

- Genom att utveckla och levandegöra 20 av SFV:s fastigheter till stora besöksmål med över 20 000 besökare per år, skulle vi kunna bidra till samhällsnyttan genom ökad tillgänglighet såväl som nya arbetstillfällen och skatteintäkter. Dessa kulturfastigheter, som vi anser ha god utvecklingspotential, skulle kunna stimulera entreprenörskap och stödja inhemsk kulturturism såväl som locka besökare från utlandet, säger Ulrika Bergström, kulturarvschef på Statens fastighetsverk.

SFV:s beräkningar visar att kostnaderna för att utveckla dessa 20 fastigheter totalt ligger på ca 21 miljoner kronor per år.

Uppdraget har genomförts i samråd med Fortifikationsverket, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige