Image

Börsbolag vill köpa skånskt fastighetsbolag

BOLAG Börsnoterade Brinova vill köpa det skånska fastighetsbolaget Fosema. Affären är värd 109 miljoner kronor.
Publicerad den 7 December 2009

Majoritetsaktieägarna i Fastighets AB Fosema erbjuds aktier av serie B i Brinova för de aktier av serie B i Fosema som de innehar. Erbjudandet motsvarar i den delen ett värde om cirka 31,50 kronor per aktie givet den genomsnittliga betalkursen för de senaste tio dagarna i Brinova om 76,25 kronor.

Samtliga övriga aktieägare i Fosema erbjuds 35 kronor för varje aktie av serie B i Fosema. Brinova erbjuder även samtliga ägare av aktier av serie A i Fosema 35 kronor per aktie av serie A i Fosema.

Brinova Fastigheter AB erbjuder Backahill Utveckling AB, Eremas Holding AB, Ernström Kapitalpartner AB, Clas Skoogh, Åke Skoogh, Margareta Härlin, Ulrika Köpsén, Håkan Skoogh och Kristina Wachtmeister totalt 1 272 357 aktier av serie B i Brinova för de totalt 3 078 812 aktier av serie B i Fosema som de innehar.

Brinova erbjuder samtliga övriga aktieägare i Fosema en kontant ersättning om
35 kronor för varje innehavd aktie av serie B i Fosema, och aktieägare som har aktier av serie A i Fosema erbjuds också en kontant ersättning om 35 kronor för varje innehavd aktie av serie A i Fosema.

Vid full anslutning i erbjudandet innebär det ett vederlag om totalt cirka 109
miljoner kronor.

Aktieägare i Brinova motsvarande cirka 80 procent av rösterna har lämnat besked om att de kommer att rösta för det förslag på bolagsstämma i Brinova som har lagts fram med anledningen av detta erbjudande.

Acceptperiod beräknas löpa mellan den 22 december 2009 och den 15 januari
2010.

Erbjudandet är villkorat av bland annat att Fosema genomför försäljning av dotterbolag (bland annat Fosema AB) enligt vad som offentliggjorts i Fosemas kallelse den 27 november 2009 till extra bolagsstämma i Fosema.

Brinova föreslår att en extra bolagsstämma i Brinova den 21 december 2009 godkänner erbjudandet, samt beslutar om överlåtelse av egna aktier som Brinova innehar och om emission av aktier för erläggande av likvid till Majoritetsägarna.

De regelverk som specifikt reglerar offentliga uppköpserbjudanden på den
svenska aktiemarknaden är inte tillämpliga på detta erbjudande eftersom Fosemas aktier inte är upptagna till handel på en reglerad marknad.

Med Brinovas kunskap och erfarenhet samt befintliga fastighetsbestånd i regionen anser Brinova att man har såväl de resurser samt kompetens som krävs för att utveckla och förädla Fosemas fastighetsportfölj. Den nya portföljen kommer att inordnas under affärsområde Bostäder/Kommersiellt.

Fördelarna med erbjudandet för Fosemas aktieägare är flera. Förutom de affärsmässiga fördelarna innebär affären en förbättrad likviditet. Fosemas aktie är inofficiellt noterad genom Mangold Fondkommission AB. Handeln i aktien är ytterst sporadisk vilket inte underlättar för de av Fosemas aktieägare som önskat omsätta sina aktieinnehav. Fosemas aktieägare kan genom erbjudandet realisera sitt aktieinnehav i Fosema, vilket bör vara fördelaktigt inte minst ur det perspektivet att flera av de nuvarande aktieägarna i Fosema blev aktieägare i Fosema när bolaget hade en annan verksamhetsinriktning.

- Brinovas affärsidé är att långsiktigt utveckla fastighetstillgångar i Sverige och Fosemas fastighetsbestånd i kombination med vår kompetens inom kundanpassade fastigheter ger oss bra möjligheter till fortsatt värdeutveckling, säger Brinovas vd Anders Silverbåge i en kommentar.


Erik Paulsson innehar ledande ställning i Brinova samt i Fosema, då han är
styrelseledamot i båda bolagen. Erik Paulsson har med anledning av dessa båda
styrelseuppdrag inte deltagit i Brinovas styrelses beslut om Erbjudandet.

Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare och Setterwalls Advokatbyrå
är juridisk rådgivare till Brinova i samband med Erbjudandet.


Preliminär tidsplan:
Extra bolagsstämma Brinova 21 dec 2009
Information om Erbjudandet
till aktieägarna i Fosema distribueras 22 dec 2009
Anmälningsperiod 22 dec 2009 -15 jan 2010
Redovisning av vederlag omkring 25 jan 2010





Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige