Image

2010 blir ett mörkt hotellår

RAPPORTER 2010 blir ett sämre år för hotellbranschen än 2009. - Hotellbranschen i Sverige är på väg in i krisen, inte på väg ut ur den, säger Pandox vd Anders Nissen.
Publicerad den 19 November 2009

Pandox presenterade sin analysen vid Pandox Hotellmarknadsdag i Stockholm på onsdagen och den visar alltså på en tung framtid för branschen i Sverige.

Nedgången under 2010 blir i Stockholm nära tio procent när det gäller Revpar (revenue per available room). Revpar är en sammanvägning av beläggningen och genomsnittspriset per rum.

− Under 2010 kommer nedgången i Stockholm att fortsätta med ytterligare cirka tio procent. Marknaden är medmed tillbaka på de lägsta siffror som vi hade i början av 2000-talet. Beläggningen kommer att vara hyfsat bra, men pressade priser svarar för större delen av nedgången, säger Anders Nissen, vd för Pandox som är en storägare inom hotellfastigheter i Sverige.

När det gäller Göteborg och Malmö har dessa båda städer klarat sig bra så här långt, men även där blir det en minskning under 2010, med mellan 5-10 procent. Liksom i Stockholm förväntas en god beläggning, medan priset per rum kommer att sjunka. Samma slags utveckling syns också i regionernas huvudorter runt om i landet.

Köpenhamn ser ut att få det tungt under 2010 enligt Pandox. Efterfrågan på hotellrum minskar, samtidigt som kapaciteten blir större än tidigare, vilket medför lägre snittpriser. För Oslo däremot finns tecken på att prisbilden börjar bli stabil, samtidigt som volymerna väntas stiga under nästa år.

I New York finns det lite positiva signaler. Volymerna är fortsatt bra, men priset kommer att minska något. Hotellmarknaden i London förmodas få en liknande utveckling.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige