Image
Emma Jonsteg.

Ett år av saknad – så förvaltar Utopia arvet efter Emma Jonsteg

Bolag Den 29:e februari 2020 somnade Emma Jonsteg in efter en längre tids kamp mot cancer. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig i arkitekt-Sverige men hennes ande lever fortsatt vidare hos Utopia. Mattias Litström, kreativt ansvarig och medgrundare av Utopia Arkitekter, berättar om sin vän och kollega, sorgen efter hennes bortgång och om arbetet med att förvalta arvet efter henne.
– Emma är en ytterst levande figur även fast hon är borta, säger han.


Preservia säljer hyresrätter i Bålsta för 640 miljoner

Transaktioner Preservia har via ett dotterbolag tecknat avtal om försäljning av hyresrättsdelen i bolagets Bålsta-projekt till Vatne Property. Försäljningen omfattar cirka 300 bostäder och sker som en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 640 miljoner kronor.


Göran Cars till Utopia Projektutveckling

Karriär Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid KTH och ansvarig för stadsflytten av Kiruna, går till Utopia Arkitekters nystartade projektutvecklingsverksamhet.


Preservia säljer 180 lägenheter i Gävle till Trenum

Transaktioner Preservia Hyresfastigheters första färdigställda fastighet säljs till ett värde om 216 miljoner kronor till Trenum, ett samägt bolag mellan Balder och Tredje AP-fonden. Köparen tillträder omgående.


Preservia samarbetar med SPG i Bålsta

Bostäder Preservia Hyresfastigheter har tecknat avtal med Scandinavian Property Group (SPG) om att utveckla 250-300 bostäder i Bålsta centrum.


Preservias preferensaktie noteras på fredag

Bolag Preservia Hyresfastigheters preferensaktie har blivit godkänt för notering på NGM Nordic MTF. Första handelsdag är fastställd till den 9 juni 2017.


Preservia tar över projektansvar från Concent

Bolag Preservia har tecknat avtal med Concent om parternas samarbeten gällande projekt i Bålsta och Gävle. Enligt tidigare avtal hade Concent projektansvaret över utvecklingen av fastigheterna, något nu Preservia Hyresfastigheter övertar.


Utopia presenterar S:t Eriks inomhuspark

Bygg/Arkitektur Utopia Arkitekter presenterar nu S:t Eriks inomhuspark, en inglasad parkbyggnad på S:t Eriksplan i centrala Stockholm.


"Inte särskilt likt Karlatornet"

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån om det som kan bli Nordens högsta byggnad – i Stockholm – och omedelbart gå om Göteborgs motsvarighet.


Utopia vinner pris för Nya Hovås

Bygg/Arkitektur Utopia Arkitekter har med sitt förslag till stadsplan för utvecklingen av Nya Hovås, Göteborg, utsetts till vinnare i kategorin Regeneration and Masterplanning i Architectural Review Future Project Awards.


Utopia får unik markanvisning i Örebro.

Utopia Arkitekter får makten i Örebro

Bygg/Arkitektur Örebro kommun har valt Utopia Arkitekter som samarbetspartner i projektet ”Vi ger arkitekten makten”. Projektet innebär att kommunen markanvisar en centralt belägen tomt som medger kontor och hotell till ett arkitektkontor istället för en byggherre. Utopia Arkitekter valdes ut bland sammanlagt 13 arkitektkontor.


Kokillen i Fagersta.

Sex svenska arkitekturprojekt är finalister i WAN Future Projects Awards

Bygg/Arkitektur Sex svenska arkitekturprojekt har utsetts till finalister i fem olika kategorier av den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. Projekt från hela världen tävlar i sju olika kategorier och de svenska projekten finns representerade i kategorierna bästa publika byggnad, kommersiella fastighet, transport, skola och två förslag i bästa bostadsarkitektur.


”Bidraget slår några flugor i en smäll”

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån Utopia har tagit fram ett av de sex svenska arkitekturprojekt som utsetts till finalister i den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. – Vore jättekul att vinna, säger Jesper Lövqvist på Utopia.


Kicki Westberg blir ny kontorschef på Utopia Arkitekter

Bolag Utopia Arkitekter har anställt Kicki Westberg som kontorschef. Hon kommer närmast från tjänsten som kontorschef på Wingårdhs stockholmskontor och tillträder den nya tjänsten i januari.


Wåhlin bygger i Hallonbergen

Bygg/Arkitektur Wåhlin Fastigheter har med hjälp av Utopia Arkitekter tagit fram ett förtätningsförslag för hyresrätter i Hallonbergen, Sundbyberg. Sex stycken hus i tre byggnadskroppar om sammanlagt 170 lägenheter blir ett lekfullt tillägg som bryter av mot den stora skalan och likformigheten hos områdets äldre bebyggelse.


Galären utvecklar nytt stadsdelscentrum i Luleå

Bygg/Arkitektur Galären har tillsammans med Luleå kommun tagit fram ett samverkansavtal där man gemensamt ska utreda utvecklingen av det nya stadsdelscentrumet på Kronan.


Topia blir Sveavalvet – emitterar för att köpa

Bolag Topia Fastigheter har bytt namn till Sveavalvet och har ingått sju avtal om att förvärva ytterligare 15 fastigheter över Sverige med ett motsvarande marknadsvärde om 651 miljoner kronor.


Preservia emitterar preferensaktier

Bolag Preservia Hyresfastigheter emitterar preferensaktier och planerar att notera dem i april 2017.


Första spadtaget för Juvelen i Uppsala

Bygg/Arkitektur På måndag tas det första spadtaget för Skanskas Juvelen vid Uppsala station.


Nu byggstartar Skanska Juvelen i Uppsala

Bygg/Arkitektur Skanska byggstartar kontorshuset Juvelen i Uppsala. Investeringen ligger på 340 miljoner kronor och avsikten är att huset ska vara inflyttningsklart före utgången av 2018.