Anledningen till Matthew Richardsons Sverigebesök var i första hand att locka investerare till Fidelitys ”Core Eurozone-fond”. Den första stängningen genomfördes i februari med 125 miljoner euro i eget kapital.
- 12-15 procent av kapitalet kom från svenska institutioner, det är första gången vi har svenska institutioner i en av våra fastighetsfonder. Vi hoppas göra en andra stängning på 300 miljoner euro i slutet av året. Den svenska valutan är väldigt stark och svenska investerare ser möjligheter till högre avkastning genom vår fond som främst investerar i Tyskland än de kan få hemma.
Matthew Richardson menar att fokus nu håller på att flyttas från CBD till sekundära lägen och mindre marknader, både i Sverige och i Europa.
- Paris, Stockholm och München har varit otroligt starka marknader den senaste tiden, i Paris har vi sett yielder på ner mot tre procent. Det är vansinnigt, det är som att vara tillbaka i 2007, det gick snett den gången och det kan gå snett igen. Däremot finns det stora möjligheter om man går utanför CBD-kärnorna och till regionstäder i de här länderna. Vår Eurozonefond investerar i stabila euroländer, i Tyskland, Frankrike och Beneluxländerna. I Tyskland har vi investerat i städer som Stuttgart, Nürnberg och Dusseldorf, där man kan få kontorsyielder på 6,5 procent.
- Historiska jämförelser med obligationer indikerar att det är rätt läge att investera på de här nivåerna nu.
Fidelity har än så länge inte investerat i fastigheter i Sverige eller Norden?
- Jag hade gärna gjort det, men det är svårt att komma in på marknaden. Sverige är en av de starkaste marknaderna i Europa. Den svenska ekonomin och den svenska valutan är väldigt stark. Det är svårt att konkurrera med de svenska institutionernas pengar, och därför svårt att få investerarna att satsa på en svensk eller nordisk fond. Men jag ser samma möjligheter i Sverige som i Tyskland. Om man tittar utanför Stockholms CBD, och i Göteborg och Malmö finns goda affärsmöjligheter.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.