Image

Torgbildning knyter samman Linköping

Bygg/Arkitektur En av nyckelplatserna i planeringen av mässan Linköpingsbo 2016 börjar nu träda fram. Som en länk mellan Campus Valla och den blivande stadsdelen Vallastaden blir slutet på Corson vid Campushallen en central mötesplats mitt i blickfånget. Här skissar markägaren Akademiska Hus fram en möjlig torgbildning som en naturlig knutpunkt för akademi, publika mötesplatser, skolor, näringsverksamheter och boende.
Publicerad den 30 Januari 2013
Akademiska Hus och White planerar torgbildning mellan Campus Valla och Vallastaden. Bild: White
Akademiska Hus och White planerar torgbildning mellan Campus Valla och Vallastaden.

Till sin hjälp har Akademiska Hus anlitat White arkitekter som ritat ett förslag som tydligt samspelar med planerna för det övriga mässområdet och Linköpings nya stadsdel Vallastaden.

I skissen görs plats för ett så kallat medborgarhus som inrymmer såväl skola och aula som ett publikt mediatek. Andra framträdande delar är en soltrappa ner mot vattnet och studentbostäder i direkt anslutning till torgbildningen. I bottenplan är tanken att samtliga byggnader ska inrymma näringsverksamheter såsom butiker och andra serviceinrättningar.

Cykelstråket på Corson, som löper genom Campus Valla vid Linköpings universitet, förlängs över torget och fortsätter sedan under kontorslokalerna vidare söderut ut mot Lambohov.

En förskola ritas in i anslutning till medborgarhuset och ansluts genom en gångbro, detta för att kunna samnyttja exempelvis matbespisningen med skolan.

– Vi har sedan en tid tillbaka tittat på olika lösningar för att på bästa sätt koppla samman campus med området för bomässan och Vallastaden. I detta skede handlar det först och främst om att visualisera volymer på platsen för torgbildningen, men vi skapar ändå en tydligare bild och tar ytterligare ett steg närmare en konkret idé för hur platsen skulle kunna se ut, säger Lars Hagman, regiondirektör för Akademiska Hus Öst.

Som markägare fortsätter nu Akademiska Hus dialogen med Linköpings kommun och andra aktörer för att komma fram till en gemensam lösning på hur området ska användas och vem som kommer att uppföra respektive byggnad. Målet är att sammanföra alla de funktioner som i slutänden gör torgbildningen till ett nav där akademi, näringsverksamhet och allmänhet strålar samman.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige