Image
Cecilia Söderström, Vasakronan, Farnaz Mortazavi, Fasticon Kompetens och Madeleine Rietschl, Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd diskuterade kompetensfrågan på Fastighetskvinnan i går.
Cecilia Söderström, Vasakronan, Farnaz Mortazavi, Fasticon Kompetens och Madeleine Rietschl, Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd diskuterade kompetensfrågan på Fastighetskvinnan i går. Bild: Niclas Liedberg/Pixprovider

Stora rekryteringsproblem väntar fastighetsbranschen

Fastighetskvinnan Nytt blod måste in i fastighetsbranschen, men det kräver att något händer med utbildningssystemet, menar Madeleine Rietschel, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd under gårdagens seminarium Fastighetskvinnan. – Det finns till exempel inget samhällsbyggnadsprogram på gymnasiet, säger hon.
Publicerad den 4 September 2014

Fastighetsbranschen kommer att få stora problem framöver när kompetensen försvinner genom pensionsavgångar. Det var panelmedlemmarna överens om när saken diskuterades under onsdagens Fastighetskvinnan.

– Om man ser till utbildningssystemet så kommer branschen att kunna försörjas till 20 procent framöver, sade Madeleine Rietschel, som tror att frågan måste upp på vd-nivå för att lösas.

– Sen måste vi ut i skolorna. Barn leker med lego på dagis och fortsätter sen bygga i olika dataprogram, men sen finns det inga program på gymnasiet inom detta område. Dessutom tycker jag branschen är mjugg vad gäller att ta emot praktikanter.

På Vasakronan tar man emot många praktikanter, enligt Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

– Vi har tagit emot 50 i år. Men fastigheterna utvecklas rent tekniskt så snabbt i dag, vilket gör det svårt för utbildningarna att hänga med.

Farnaz Mortazavi, vice vd på Fasticon Kompetens tror att många unga har utbildningen, men inte erfarenheten, därför måste bland annat praktikplatserna bli fler. Hon tror även att invandrare och kvinnor är en stor resurs som man måste locka in i branschen. Samtidigt behöver fastighetsbolagen bli mer flexibla.

– Till exempel när det gäller möjligheten att lämna och hämta på dagis, säger hon.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetskvinnan 2024

Var: Grand Hotel, Stockholm (Vinterträdgården)

När: Torsdag 5 september

Pris: 5995 kronor exkl. moms 

Du anmäler dig till seminariet här.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:







Partners:





Se film från ett tidigare event här:

Mer från Fastighetssverige