Image
Genom försäljningarna så lämnar Stenhus sin närvaro i Tidaholm och Falköping. Vd Elias Georgiadis Stenhus Fastigheter.
Genom försäljningarna så lämnar Stenhus sin närvaro i Tidaholm och Falköping. Vd Elias Georgiadis Stenhus Fastigheter. Bild: Stenhus Fastigheter

Stenhus säljer 60 000 kvadratmeter

Transaktioner Stenhus Fastigheter har, genom dotterbolag, ingått avtal om försäljning av 70 procent av aktierna i JV-bolaget Stenhus Uttern Holdco. JV-bolaget äger genom dotterbolag 16 förvaltningsfastigheter inom segmenten lager/lättindustri/logistik. Dotterbolag till Stenhus och köparen av aktierna i JV-bolaget har vidare ingått ytterligare ett aktieöverlåtelseavtal, varigenom köparen förvärvat samtliga aktier från Stenhus i ett fastighetsbolag som äger två förvaltningsfastigheter inom samma segment.
Publicerad den 27 Juni 2024

De totalt 18 avyttrade fastigheterna har i transaktionerna åsatts ett sammanlagt fastighetsvärde om 450,5 miljoner kronor före marknadsmässigt avdrag för latent skatt, vilket motsvarar en rabatt om cirka 0,3 procent jämfört med Stenhus senast redovisade bokförda värde på fastigheterna. Genom affärerna kommer Stenhus att tillföras en sammanlagd köpeskilling för de avyttrade aktierna om cirka 33,2 miljoner kronor samt återbetalning av inlånade medel till de avyttrade bolagen om sammanlagt cirka 158,5 miljoner kronor. Den sammanlagda totala värdeförändringen på fastigheterna under Stenhus innehavstid är positiv och uppgår till cirka +35 miljoner kronor. Frånträde kommer att ske i början på Q3 2024.

Fastigheterna omfattar en sammanlagd uthyrningsbar area om cirka 61 916 kvadratmeter och är belägna i fem svenska kommuner. Fastigheternas beräknade sammanlagda årliga hyresintäkt, inklusive hyrestillägg, uppgår till cirka 44,1 miljoner kronor och den genomsnittliga återstående hyresavtalslängden för fastigheterna uppgår till cirka 3,5 år. I och med dessa affärer lämnar Stenhus sin närvaro i Tidaholm och Falköping, vilket förväntas ge en positiv synergieffekt på bolagets förvaltningskostnader. Huvudsaklig användning för fastigheterna är lager/lätt industri/logistik.

Likviden från försäljningen kommer att användas till amortering av säkerställda lån och därigenom stärka Stenhus finansiella ställning samt minska bolagets räntekostnader. Försäljningen bedöms som helhet inte ha någon betydande inverkan på bolagets förvaltningsresultat då intjäningen för de avyttrade fastigheterna är i paritet med den genomsnittliga räntekostnaden på de lån som avses återbetalas.
– Försäljningarna är ett led för oss att effektivisera och lösa upp det sista delägda bolag samt effektivisera förvaltningsarbetet då vi lämnar två orter med mindre fastigheter. Med dessa affärer tillförs mycket likviditet vilket ger ss oss ökat utrymme för tillväxt i en spännande marknad, säger Elias Georgiadis, vd i Stenhus Fastigheter.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största transaktionerna under första halvåret

Lista Här sammanställer Fastighetssverige de största transaktionerna som gjorts på den svenska marknaden under det första halvåret 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige